Теленор стартира информационна видео поредица - 5G Talks


Теленор стартира информационна видео поредица - 5G Talks
Снимка: Telenor

Теленор България стартира информативна видео поредица 5G Talks, в която разказва за това как се планира и гради една 5G мрежа, как се поддържа и как се постига високото качество, за което компанията бе наградена с четири поредни престижни сертификата Best in Test за качеството на своето 4G покритие от международната, независима компания за бенчмарк umlaut. Водещ на любопитната серия видеа е технологичният журналист Светлин Желев

Въпроси и отговори за всички

В първия видео материал водещият Светлин Желев запознава зрителите с основните правила и дейности, нужни за да може една мобилна мрежа от ново поколение да функционира. Пред камерата застават инженери от компанията, отговарящи за възможността да се наслаждаваме на всичките екстри и характеристики, които 5G предлага.

Поредицата започва с Георги Джанков, ръководител на отдела за изграждане на мрежата към CETIN България, който разкрива повече около техническата страна на 5G мрежата.

“Преди всичко, трябва да разясним какво всъщност е мобилна мрежа и какви компоненти се съдържат в нея. За да има 5G мрежа, тя трябва да има: отдалечена клетка, или така наречената - базова станция, която е основната част от една мобилна мрежа. Нейните компоненти са: core network, която се разполага в дейта центрове и където се намира цялото оборудване за управлението на мрежата. След това идва преносната среда - която е оптична и по която се предават връзките, както и устройствата на крайните потребители, които приемат сигнала”, споделя Георги.

Но какво ще донесе всичко това на крайните потребители и как 5G ще промени изцяло мобилното преживяване? На тези въпроси в поредицата отговаря Иво Тишев, старши инженер “Опорна мрежа” в Теленор България.

“Първaтa разлика, която абонатите, преминали към 5G, ще усетят, определено е скоростта. Вече няма да се налага да чакаме с часове свалянето на големи по обем файлове или програми, като един четиричасов филм с висока резолюция, може да бъде достъпен само за няколко минути. Употребата на cloud-gaming или преминаването на публичния транспорт към автономно управление е напълно осъществимо с мрежа, каквато е 5G в близко бъдеще. Fixed Wireless е другата технология, която елиминира нуждата от физически или оптически кабели за достъп до интернет. Единственото, което тя изисква, за да имате бърза интернет 5G връзка, покритие и наличието на домашен рутер”, казва той.

Повече можете да видите във видеото:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички