Трябва ли през студените зимни дни да слагате яке на кучето си


Трябва ли през студените зимни дни да слагате яке на кучето си
Снимка: Istock

Красивата зима носи студ, сняг и минусови температури и много стопани на кучета се чудят дали да обличат своите домашни любимци с якета, за да ги предпазят от студа.

Тази тема предизвиква дебат, но отговорът на въпроса дали кучетата се нуждаят от якета през зимата зависи от няколко фактора.

Вижте още: Какво се случва с тялото ви по време на стресова ситуация 

Порода и размер на кучето

Първият фактор, който трябва да вземете предвид, е породата и размерът на кучето. По-малките кучета и кучетата с къса козина обикновено са по-чувствителни към студа и губят телесна топлина по-бързо от по-големите кучета с гъста и дълга козина. Това означава, че по-малките кучета и тези с по-тънка козина са добри кандидати за носене на якета през зимата, за да им е топло.

Активност и време прекарано навън

Нивото на активност на вашето куче и колко време прекарва на открито също са важни фактори. Кучетата, които прекарват много време навън, особено ако са активни и тичат, може да имат по-малка нужда от якета. Въпреки това, ако планирате по-дълги разходки или сте на студено, якето може да осигури допълнителна защита.

Температура и условия

Температурата и условията, в които живеете, също играят роля. В много студен и влажен климат кучето може да загуби телесна топлина по-бързо, което го прави по-податливо на хипотермия. При такива условия носенето на яке може да му помогне да го стоплите.

Възраст и здравословно състояние на кучето

Възрастта и здравето на вашето куче могат да повлияят на чувствителността му към студ. По-възрастните кучета и тези с определени здравословни проблеми, като артрит, може да имат по-голяма нужда от топлина и комфорт през зимата.

Вижте още: Трябва ли да миете пилешкото месо преди готвене

Адаптивност на кучето

И накрая, трябва да се има предвид адаптивността на вашето куче. Някои кучета са естествено по-толерантни към студеното време и няма да се нуждаят от якета, докато на други им е постоянно студено и ще се нуждаят от допълнителна защита.

Най-добре е да наблюдавате кучето си внимателно през студените месеци и да разпознавате признаците на дискомфорт или настинка.

Ако забележите, че кучето ви трепери, влачи лапите си или се опитва да се скрие от студа, помислете дали да не използвате яке, за да го предпазите и да се чувства удобно през зимата. Във всеки случай благосъстоянието и комфортът на вашия домашен любимец трябва да са приоритет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама