Трябва ли да миете пилешкото месо преди готвене


Трябва ли да миете пилешкото месо преди готвене
Снимка: Pixabay.com

Това е тема, която се обсъжда между професионалисти и домакини от години - трябва ли да измиете пилето, преди да го сготвите? Специалистите по здравеопазване и безопасност на храните не препоръчват тази практика, тъй като може да увеличи разпространението на бактерии и риска от кръстосано заразяване. И така…

Вижте още: Какво се случва, ако всяка вечер горите по 1 дафинов лист

Трябва ли да миете пилешкото месо преди готвене?

Не, не трябва да миете сурово пиле. В миналото някои хора са миели месото, за да се отърват от вредните бактерии, преди да го сготвят. За съжаление, измиването или изплакването на сурово пиле не премахва бактериите. Всъщност това увеличава шансовете те да се разпространят върху други повърхности и прибори в кухнята - доказано е, че 1 от 7 човека има бактерии в мивката си дори след измиване с препарат.

Защо миенето на пиле не е необходимо?

Възможно е пилето да съдържа бактериите Campylobacter, Salmonella и Clostridium perfringens, които могат да доведат до сериозни хранителни заболявания. Изчислено е, че около 1 на всеки 25 опаковки пиле в супермаркета е замърсена със салмонела. Тук идва голямо “НО” - нито една от тези бактерии не може да бъде отстранена с вода. Единственият начин е топлинна обработка, при това над 160 градуса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама