Тънкостите при варене на яйца, които всяка домакиня трябва да знае


Тънкостите при варене на яйца, които всяка домакиня трябва да знае
Снимка: iStock

Варенето на яйца също има своите тънкости. Ако сте запознати с тях, яйцата не само нямат да се напукват по време на варене и ще се белят лесно, но и вие няма да се лишите от полезните вещества, съдържащи се в тях.

Често при беленето им се отстранява по-голямата част от протеина заедно с черупката.

1. Подходящ съд

В зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго, за да не се удрят, докато се варят. Може също така да сложите кърпа на дъното на тенджерата.

6 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ЯЙЦА

2. Правилната температура

Ако започнете да варите студени яйца, тогава пукнатини по тях и проблемите с беленето са неизбежни. Затова никога не започвайте да варите яйцата, веднага след като ги извадите от хладилника. Изчакайте поне половин час.

3. Пробиване с игла

Вероятно сте чували, че опитни готвачи пробиват яйцето с игла от кръглата му страна. Достатъчно е да направите малка дупчица с дълбочина от половин сантиметър. Това ще улесни процеса на белене на яйцето, ще предпази черупката от пукнатини и дори ще намали времето за варене.

Двете най-известни рецепти за щастлив живот на Айнщайн

4. Добавяне на сол към водата

Ако искате яйцата да се белят лесно и да не се напукат, не забравяйте да добавите малка лъжичка сол към водата. Също така запомнете, че яйцата се добавят към врящата вода.

6 модела със синдром на Даун, които разбиха стереотипите

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама