Учени откриха кое е най-горещото място във Вселената


Учени откриха кое е най-горещото място във Вселената
Снимка: iStock

Вселената е едно безкрайно голямо пространство, което обикновеният човек дори не може да си представи. Това все пак не е попречило на астрономите да определят къде точно се намира най-горещата точка.

Учени от Харвардския университет определиха, че според съществуващите данни най-горещото място във Вселената е квазар 3C273. Това е ярко блестяща област около свръхмасивна черна дупка, разположена на разстояние 2,4 милиарда светлинни години от Земята, съобщи "Лайв сайънс".

Вижте още: 8 невероятни факта за нашата планета Земя (СНИМКИ + ВИДЕО)

Проучване на обсерваторията Грийнбанк в Западна Вирджиния установи, че основната температура на региона е около 10 трилиона келвина (над 10 трилиона градуса по Фаренхайт и Целзий). За сравнение, повърхностната температура на Слънцето е 5500 градуса по Целзий.

Като всяка черна дупка, квазар 3C273 има толкова силна гравитация, че нищо, дори светлината, не може да избяга от зоната на привличане. Той е заобиколен от пръстен от газ, известен също като акреционен диск. Тъй като молекулите се засмукват в черната дупка с висока скорост, триенето в резултат на сблъсъци между тях може да доведе до повишаване на температурата с трилиони градуси, обясниха учените.

Свръхвисоките температури могат да се образуват временно поради експлозии. Така две неутронни звезди при сблъсък са способни да достигнат нагряване до 800 милиарда градуса по Целзий. Но такива експлозии бързо изгасват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама