Учителят Петър Дънов: Не питайте никого: „Ти обичаш ли ме?“


Учителят Петър Дънов: Не питайте никого: „Ти обичаш ли ме?“
Снимка: Istock

Петър Константинов Дънов, наричан още от последователите си „Учителя“ или Беинсá Дунó, е български философ, основател на религиозно-философско учение, наричано Всемирно бяло братство. Мъдростта и последователите на Дънов стигат далеч от границите на родината ни. За Учителят Алеберт Айнщайн казва: "Цял свят се прекланя пред мене, аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България."

Вижте още: Иновация: Изобретиха нов начин за търсене на извънземен разум

Днес ви представяме 14 мъдри съвета на Петър Дънов за любовта:

1. Ако искаш да обичаш, не трябва да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.

2. Не питайте никого: „Ти обичаш ли ме?“. Щом питате, всичко ще изгубите. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. Как ние обичаме, това е наша работа.

3. Да обичаш един човек, аз разбирам да не допуснеш в ума си нито една мисъл против него и да държиш образа му също тъй свещен, както твоя образ. Това е максима. Който може, така трябва да обича.

4. Без страстта любовта съществува, но не може да се прояви. Тогава хората страдат. Любовта не вижда грешките, защото ги поправя.

5. Любовта остава при този, който е благодарен. Всичко правете с любов.

6. Любовта е най-важният въпрос на живота. Разрешите ли него, ще разрешите всички останали въпроси, от какъвто и характер да са те – личен, обществен, семеен или общочовешки.

7. Любовта е вътрешен стимул, който ви тласка напред. Без любов не можете да прогресирате. Ако никого не обичате, вие не можете да учите. Вие трябва да обичате поне едно живо същество, за което да учите.

Вижте още: От рози до лалета: Какво символизират популярните цветя за Свети Валентин

8. В каквато и форма да ви посети любовта, благодарете, защото тя иде да изчисти всичко нечисто, което срещне по пътя си.

9. Обикнете първо ума на човека, после сърцето му, душата му, духа и най-после неговото тяло. Обикнете ли човека по този начин, и той ще ви обича.

10. Любовта е вечният стремеж на две души. Вярвайте само в любовта, която дава.

11. Ако ти за любовта не си готов да пожертваш всичко в света, ти не можеш да разбереш живота. Човек трябва да бъде готов да жертва. Не да напусне живота, а във всички противоречия да види красивото, хубавото.

12. Хората не трябва да се питат взаимно: „Обичаш ли ме?“ Това, което свети, не гори. Това, което люби, не говори.

13. Ако се сърдите, няма да постигнете любовта. Когато се сърдите, вие сте далеч от любовта. Със сърдене, с подозрение и съмнение любовта не се намира.

14. Обича ви само онзи човек, в присъствието на когото вашите затруднения постепенно намаляват и изчезват.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама