В името на изкуството: Писателка живя месец в стъклена стая в музей (ВИДЕО)


В името на изкуството: Писателка живя месец в стъклена стая в музей (ВИДЕО)
Снимка: iStock

След месец, прекаран в стъклена стая в музей в Антверпен в рамките на артистичен експеримент, белгийската писателка Саския де Костер наскоро е излязла, след като е завършила последната си книга.

47-годишната авторка започнала опита си на 1 февруари, когато се заключила в стая със стъклени стени с площ 12 кв. м в Кралския музей на изящните изкуства.

Де Костер, която пише книги на фламандски - белгийския диалект на нидерландския език, имала за цел да завърши последния си роман в стаята, без да има какъвто и да е социален контакт. Тя нарекла инициативата си "Авторът присъства" с надеждата да получи ново вдъхновение от посетителите на музея, както и от творбите на класически художници, като ренесансовия художник Ян ван Ейк и бароковия художник Петер Паул Рубенс.

Де Костер разказва за едномесечния си експеримент в интервю за Анадолската агенция, като го нарича "голямо предизвикателство".

Писателката каза, че е нарекла инициативата си "Авторът присъства", защото е била там в кабината денонощно и дори е спала в музея.

"Мислех си, че това ще е всичко, публиката може да ме гледа... просто да види какво съм написал, да види бележките ми... като пълна откритост, но през този месец започнах да забелязвам, че това не е еднопосочно, имам нужда и от публиката", казва Де Костер.

Тя осъзнава също така, че хората, които я наблюдават през това време, я захранват с "насърчение и енергия".

"Публиката беше толкова вдъхновяваща, толкова страхотна", добави тя.

За нощите в музея тя каза, че е било добре да знае, че в музея има служители по сигурността и така се е чувствала в безопасност.

"Защото през нощта тук е малко страшничко. Много е ветровито, като че ли през цялото време духа вятър", каза тя. Де Костер го оприличи на "готическа приказка".

Писателката споделя, че е искала да пише за човешките отношения и взаимодействие, затова е било много ползотворно да се съсредоточи върху това в един, както тя го нарече, "много затворен свят", без да използва социалните мрежи.

Де Костер каза, че синът ѝ е единственият човек, който я е посещавал.

За разлика от други подобни практики като сръбската художничка Марина Абрамович или британската композиторка и певица Пи Джей Харви, през февруари тя дори е спала и яла в музея.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама