В Япония: Родители ходят на срещи и търсят брачни партньори за порасналите си децата


В Япония: Родители ходят на срещи и търсят брачни партньори за порасналите си децата
Снимка: iStock

Все по-малко японци се решават да сключат брак и да имат деца, а техните родители, които искат да имат внуци, отиват на организирани брачни събития, за да им помогнат в намирането на подходящ партньор, съобщава CNN.

Вижте още: Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон пуска лимитиран буркан мармайт (СНИМКА)

Нарастващите разходи за живот, лошите икономически перспективи и взискателната култура на работа са основните фактори, които посочат младите японци за нежеланието си да създават семейство. Е, тук идват родителите им, които се притесняват от все по-малките шансове да имат внуци.

На срещи, наречени omiai, родителите говорят за своите възрастни, самотни деца, които се надяват да намерят любов. Всеки от родителите отделя по 14 000 йени, т.е. 96 долара, за участие в подобно събитие. Участниците говорят за любимите си хобита, филми или ресторанти.

„Идеята, че е добре родителите да помагат на децата си да се оженят по този начин, стана много широко разпространена“, каза Норико Миягоши, директор на компания, която организира брачни събития от близо две десетилетия.

Тя казва, че в миналото хората може да са се срамували да присъстват на тези събития, но сега времената са се променили.

Днес в Япония има все по-малко бракове и по-малко хора. Населението отдавна е в низходяща траектория, претърпявайки рекорден спад от 800,523 до 125,4 милиона, според правителствени данни.

Броят на новорегистрираните бракове в Япония през 2021 г. е спаднал до 501 116, най-ниският брой от края на Втората световна война и само половината от броя на браковете, регистрирани през 70-те години на миналия век.

Вижте още: Откритие: Ето как кучета разбират кога стопаните им ще се приберат

Японците се женят все по-късно, средната възраст през 2021 г. е била 34 за мъжете, в сравнение с 29 през 1990 г., и 31 за жените в сравнение с 27 през 1990 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама