В никакъв случай не изхвърляйте водата, в която сте варили картофи, ето защо


В никакъв случай не изхвърляйте водата, в която сте варили картофи, ето защо
Снимка: iStock

Картофите са един от най-големите природни дарове, не само защото са подходящи за 90% от ястията в кулинарията, но и тъй като имат безброй полезни свойства за организма ни. А когато говорим за народна медицина, то водата от сварените картофи е била като еликсир за нашите прадеди.

Вижте още: С тази домашна смес ще имате блестящи прозорци, без усилия

Днес ви представяме няколко безспорни ползи от тази домашна отвара, която всеки път несправедливо изливаме в мивката.

КОЖА

Водата от варени картофи е изключително богата на калий, витамин В12, нишесте и електролити. След като сварите картофите, пресипете водата от тях в стъклен съд. Сложете го в хладилник за 2 часа. След това можете да използвате тази отвара като тоник в борбата с бръчките на лицето.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗЛИЧНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ В УСТНАТА КУХИНА

Ако страдате от парадонтит или друг тип възпаление на устната кухина, то гаргара с вода от варени картофи ще облекчи много състоянието ви.

Вижте още: Ето как да си отгледате краставици на балкона у дома

КОСА

Ако имате суха и изтощена коса с накъсани краища, можете да използвате водата от картофи като маска.

Навлажнете косата си с картофената отвара и оставете да действа 30 минути. След това измийте косата си, както обикновено.

КИСЕЛИНИ В СТОМАХА

Водата от картофи успокоява раздразнения стомах - пийте по една лъжица на ден от тази отвара и ще се отървете от неразположението.

ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА БИЖУТА

Водата от варени картофи перфектно почиства сребро, тенджери и прибори за хранене. Просто ги накиснете в бульона за няколко часа и след това измийте.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама