Велика сряда е. Какво се прави?


Велика сряда е. Какво се прави?
Снимка: iStock

В понеделник започна Страстната седмица, наричаната още "Седмицата на страданията". Всеки ден от нея се нарича "велик"  и се характеризира с различно нещо. 

Днес отбелязваме Велика сряда - на този ден се е състояла Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която им казва, че един от тях ще го предаде. В деня на Светлата и Велика сряда, Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

Какво се прави днес?

На Велика сряда приключва голямото великденско чистене в къщата, символ не само на нуждата от подреден дом за празника, но и на очистената от грехове душа, готова да срещне Възкръсналия Спасител. На този ден жените не трябва да работят домакинска работа. Днес е хубаво да се бере здравец, особено от децата.

Има една доста стара традиция, която много хора спазват днес. Под покрива на къщата не забравяйте да поставите вечер парче хляб със сол и малък сапун. Факт е, че именно тези неща абсорбират специалната енергия на този ден.

Едно осолено парче хляб трябва да се пази през цялата година, хората вярват, че това ще бъде най-добрият талисман срещу всичко лошо и зло, а парче сапун трябва да се използва още на следващия ден, на Велики четвъртък, за да се измие цялото семейство. Такъв сапун е в състояние да измие цялата негативност от човек, да почисти тялото му и да го подготви за срещата със светлия празник.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама