Защо червеното яйце се пази една година и какво се прави с миналогодишното


Защо червеното яйце се пази една година и какво се прави с миналогодишното
Снимка: iStock

Обичаят да се боядисват яйца на Великден датира още от Х век. Не толкова отдавна в един старинен манастир в Гърция бил открит църковен устав, в който ясно се казва, че на празника Великден яйцата и други храни трябва да се освещават с молитва. При това, великденските яйца се споменават именно като червени.

Това потвърждава, че според християнската традиция червените яйца символизират кръвта на Христос и неговите мъки за благото и спасението на всички хора.

Тази зодия я очаква невиждано щастие на Великден

В България с първото червено яйце натривали бузите на децата, момичетата и младите снахи – за да са здрави и румени през цялата година. След това яйцето се поставяло в домашния иконостас, където се пазело цяла година, за да донесе здраве и благополучие на къщата.

Какво обаче се прави с миналогодишното яйце?

Дори възрастните и опитните често се чувстват объркани в морето от отговори на този въпрос. Вярно е, че в различните краища на страната има различни поверия и традиции, но има и нещо, което задължително се прави с първото червено яйце, стояло на иконата, на чието място ще поставите новото – счупва се точно на Велики четвъртък, за да се предскаже каква ще е новата година.

Ако яйцето се е съхранило цяло през годината и не мирише лошо, когато го счупите, мир, спокойствие и здраве ще има в дома ви до следващия Великден, той ще е пълен. Ако черупката е останала празна – празна ще е и къщата. Лоша поличба вещае и вмирисаното яйце.

След тези гадания и предсказания по счупеното яйце в някои части на страната старото червено яйце от иконата се изхвърля в реката. Водата и особено течащата вода се счита за символ на оттичане на всичко лошо и начин за пречистване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама