Панетоне - италианският козунак, в който ще се влюбят всички


Панетоне - италианският козунак, в който ще се влюбят всички
Снимка: istockphoto.com

Наближава Великден, вижте как да си приготвите Панетоне.

Необходими продукти:

700 г брашно (тип 500)

190 г захар

21 г жива мая (1/2 кубче)

80 мл прясно мляко

60 г тъмни стафиди

40 г светли стафиди

150 г краве масло (+ за намазване и за поливане)

3 яйца

4 жълтъка

50 мл тъмен ром

1 с. л. ванилов екстракт

кората от 2 лимона

кората от 2 портокала

1/4 ч. л. сол

Вижте още: Уникално вксуен козунак без месене

Начин на приготвяне:

За първото тесто се смесват 150 г от брашното, 1 ч. л. от захарта и половината от маята, разтворена в топлото прясно мляко. Разбъркват се с лъжица и се покриват с фолио за свежо съхранение, за да не хваща тестото кора. Оставя се 1 час да втаса.

Стафидите се накисват в малко топла вода и рома, оставят се да се напоят добре.

За да се приготви второто тесто, към втасалото вече първо тесто се слагат 250 г от останалото брашно, половината от останалата захар, останалата мая (натрошена), половината от маслото и две от яйцата (предварително разбити). Разбърква се много добре, докато се получи лепкаво тесто, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си (около 2 часа, най-добре в загрята на 30 градуса фурна без вентилатор).

След това към тестото се добавят останалото количество от захарта, брашното и маслото, предварително разбитите жълтъци и останалото яйце, настърганите цитрусови кори, ванилията, солта и много добре отцедените и подсушени стафиди. Замесва се добре и се оставя да втаса, докато удвои обема си (около 2 часа, най-добре в загрята на 30 градуса фурна без вентилатор).

След това тестото се изважда от купата, разделя се на една голяма топка и 4 по-малки, на които се придава кръгла форма. Голямата топка се слага във форма за печене с махащо се дъно (с диаметър 18 см), стените и дъното, на която са намазани с масло и са покрити с отделни части пергаментова хартия (също намазани с масло). Тестото се заравнява с ръце, и без да се покрива (трябва да хване кора) се оставя да удвои обема си (за около 2 часа). Малките топки се поставят в 4 формички за крем брюле, намазани с масло, по стените на които има пергаментова хартия, която стърчи около 3 см над формата.

След това с остър нож по повърхността на тестото се правят кръстчета, които се поливат с разтопено краве масло (около 20 г).

Пече се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След това градусите се намаляват на 150 и се пече още 45 минути. Малките козунаци се изваждат от фурната по-рано. Охлаждат се 30–40 минути и се изваждат от формата. Поръсват с пудра захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама