Венеция въвежда входна такса за туристите


Венеция въвежда входна такса за туристите
Снимка: iStock

Венеция е една от най-популярните дестинации. Всяка година милиони хора от цял свят идват в това уникално италианско градче, разположено върху множество малки острови – около 118 на брой – в плитка лагуна на Адриатическо море. Големият брой посетители всъщност е проблем, затова градският съвет на Венеция съобщи, че планира да въведе входна такса в размер на 5 евро за еднодневни екскурзии през следващата година. Целта е да се опитат да овладеят потока от туристи, които посещават старинните канали на града.

Таксата ще бъде прилагана пробно 30 дни през следващата година, като ще бъде насочена главно към пролетните празници и летните уикенди, когато броят на туристите е най-голям. Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да я плащат.

Вижте още: Най-прехвалените туристически дестинации

Целта е да се намери "нов баланс между правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция, и на тези, които посещават града с цел туризъм", заяви Симоне Вентурини, член на Съвета по туризъм на Венеция.

Той допълни, че това не се прави, за да печелят още пари, а да овладеят потока от хора. Точните дати на плана и начинът на неговото изпълнение ще бъдат договорени след окончателното одобрение от страна на съвета, което се очаква следващата седмица.

През юли експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и лагуната ѝ да бъдат добавени към списъка на световното наследство в опасност, като заявиха, че Италия не прави достатъчно, за да защити града от въздействието на

Вижте още: 6 исторически имения в Европа, които можете да наемете

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама