Записи с културното наследство на човечеството ще бъдат изпратени на Луната


Записи с културното наследство на човечеството ще бъдат изпратени на Луната
Снимка: Borkia / Pixabay

Винаги сме се чудили, ако един ден Земята изчезне или животът на нея загине, ще има ли някой, който ще помни човешкия вид? Учените са се погрижили за това, гравирайки дискове, представящи културното наследство на човечеството. Те ще бъдат изпратени на Луната в рамките на една от мисиите на НАСА "Артемис" ("Артемида"). Идеята е да бъде предадено разбираемо послание на бъдещите поколения и дори на евентуални извънземни цивилизации.

Откъде е дошла идеята?

Проектът "Светилището на Луната" (Sanctuary of the Moon) стартира тази седмица с партньорство между ЮНЕСКО и НАСА. Той е вдъхновен от златната плоча, носена от космическите сонди "Воаджър" от 1977 г. Този диск представя живота на Земята под формата на изображения и звуци.

Вижте още: Защо имаме мъдреци и нужни ли са ни изобщо?

В рамките на настоящия проект капсула с маса 1,4 кг ще бъде поставена на лунната повърхност от сонда на НАСА - вероятно през 2027 г. Капсулата ще съдържа 24 сапфирени диска с диаметър от 10 см. Дисковете ще са гравирани с микропиксели - между 3,4 и 7 млрд. на диск. Информационните данни ще опитат да представят "портрет" на човечеството, състоящ се от текстове, изображения и диаграми, с подбрани достижения в областта на науката и изкуството. Ще бъде представен и кодиран човешки геном.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама