Запознайте се с кралиците на животинското царство


Запознайте се с кралиците на животинското царство
Снимка: iStock

Докато кралицата празнува 70 години на трона, природозащитната организация WWF прави преглед на животинските общества, които също имат силни жени начело. От пчелни кралици до матриарси слоници и женски алфа хиени - женските лидери се срещат в целия животински свят. Обзор прави "Гардиън".

Пчели

Пчелната майка е единствената женска в пчелното семейство, способна да се възпроизвежда, и може да снася до 1500 яйца на ден. Царицата отделя феромон, който изпраща съобщение на работниците за нейното здраве и продуктивност. Тя е постоянно обгрижвана от пчелите работнички. Наред с други неща, те контролират дори какво яде. По време на ларвната ѝ фаза те я хранят с пчелно млечице (богато на хранителни вещества вещество, произвеждано от пчелите работнички), а в определени периоди от годината работничките подлагат кралицата на диета, за да може тя да лети на дълги разстояния, когато колонията се рои - разделя се на две, когато има твърде много пчели за една кралица.

Една от всеки три хапки от нашата храна и почти 90% от дивите растения зависят от опрашването от животни като пчелите. Но опрашителите изчезват. В Обединеното кралство една трета от популациите на дивите пчели намаляват. Това отчасти се дължи на загубата на местообитания: в Обединеното кралство поляните с диви цветя са намалели с 97% от 30-те години на миналия век насам, а само 7% от горите са в добро екологично състояние.

Лъвове

Въпреки че са известни като "царете на джунглата", лъвовете живеят на групи, съставени предимно от женски, които отговарят за лова и изхранването на останалите членове на глутницата. Един прайд от лъвици обикновено се състои от свързани помежду си женски и техните малки, а лъвиците са уникални сред котките по начина, по който живеят и работят заедно. Те раждат по едно и също време, отглеждат малките съвместно в рамките на прайда, а малките могат да сучат от всяка женска, която има мляко. Около две трети от женските остават в прайда, в който са родени.

Лъвовете са включени в червения списък на Международния съюз за защита на природата като уязвими видове. Броят на африканските лъвове е намалял с над 40% през последните три поколения, като са изчезнали от над 90% от историческия си ареал. Основните заплахи за лъвовете са отмъстителните или извършващите убийства за защита на човешкия живот и добитъка, загубата на местообитания и намаляването на естествената плячка.

ЦЕННИ УРОЦИ ОТ ЖИВОТНИТЕ

Косатки

Срещани във всички океани на планетата, тези големи делфини (косатката не е кит) са едни от най-широко разпространените бозайници в света. Поведението на отделните стада се различава значително, но повечето от тях остават в сплотени матрилинейни групи, като лидерството се предава от майка на дъщеря. Косатките са едни от малкото бозайници, за които е известно, че преминават през менопауза, а женските живеят до 90 години.

По-възрастните женски предават ценни и сложни знания за хранителните ресурси и социалните навици, които могат да бъдат разликата между живота и смъртта - едно проучване установи, че младите косатки с баби са с по-голям шанс да останат живи от тези без баби.

Освен че се възпитават, малките се дисциплинират от майките си, които показват признаци на гняв чрез действия като удряне на опашките им във водата и издаване на звуци със зъби.

С интензифицирането на човешката дейност заплахите за световния океан се увеличават и косатките са изправени пред много рискове, като например заплитане в риболовни съоръжения, липса на храна поради свръхулов и промени в разпределението на плячката, свързани с климатичната криза. Освен това за тях става все по-трудно да използват ехолокацията, за да намират плячка, тъй като корабоплаването се засилва, а океаните стават все по-шумни. Токсичните замърсители също могат да увредят имунната и репродуктивната система на косатките.

Слонове

Женските слонове и техните малки потомци живеят в тесни семейни групи, ръководени от матриарх - често най-възрастната и най-голямата женска в семейството. Подобно на монархията, слоновете демонстрират приемственост: след смъртта на матриарха, нейната най-голяма дъщеря обикновено заема мястото ѝ като лидер.

Проучване доказва, че мъдростта идва с възрастта, и установява, че по-възрастните слоници-матриарси по-добре оценяват заплахите от хищници от по-младите си колежки, което ги прави по-ефективни в защитата на групата.

Африканските саванни слонове са застрашен вид, а африканските горски слонове са критично застрашени и броят им намалява. През последното столетие Африка е загубила около 90% от своите слонове, главно поради търговията със слонова кост. Загубата на местообитания, конфликтите между хората и слоновете и влошаването на климата също застрашават този вид. Слоновете в Африка трябва да пият до 300 литра вода на ден. По-високите температури, по-малкото дъждове и периодите на тежка суша застрашават оцеляването им и водят до по-висока смъртност.

 

Петнисти хиени

Петнистите хиени живеят в кланове с до 80 членове, водени от алфа женски. В тези матриархални общества женските са еволюирали така, че да са по-едри от мъжките и да извършват по-голямата част от лова, да диктуват социалната структура и да отглеждат малките. Женските почти винаги остават в клана, в който са родени, като наследяват ранга на майка си в сложната и конкурентна социална стълбица. Поколението обикновено е от две или три малки, родени в частни бърлоги или в основната обща бърлога. Малко след раждането те започват да се борят за надмощие, особено при еднополовите приплоди.

Повечето мъжки се разпръскват, за да се присъединят към други кланове, където започват от дъното на груповата йерархия, което означава, че най-високопоставеният мъжки често е подчинен на най-младата женска. Тази матриархална структура спомага за поддържане на генетичното разнообразие: доминиращите мъжки могат да станат бащи на непропорционално голям брой малки в един клан, докато доминиращите женски, които могат да родят много малки наведнъж и често имат много партньори, избягват този риск.

Лемури

Съществуват около 100 вида лемури, като в повечето социални структури женските имат доминираща роля. Те са единственият вид примати, при който мъжките и женските са много сходни по размер; обикновено женските са по-малки. Женските лемури показват признаци на доминация чрез начините, по които маркират територията си в групата. Известно е също, че те отнемат храна от мъжките и ги изхвърлят от местата за спане.

Диви лемури се срещат само на остров Мадагаскар, където една трета от всички видове лемури са критично застрашени. Те са застрашени от унищожаването на местообитанията им, от лова за месо и от климатичните промени. Проучване на WWF установи, че популациите на 57 вида лемури ще намалеят с 60%, ако глобалната температура се повиши с 2-4 градуса по Целзий до края на този век.

Бонобо (малки шимпанзета)

Бонобо са единственото общество на човекоподобни маймуни, в което социалните групи се ръководят от женски. Макар йерархията между мъжките и женските да е балансирана, на върха обикновено има група, ръководена от по-възрастна женска. Женските бонобо са много по-малки от мъжките, така че вместо да управляват с чиста физическа сила, женските лидери обикновено печелят ранга си чрез възрастта, опита и способността си да създават силни връзки и съюзи с други женски в групата. Известно е, че женските бонобо се обединяват срещу мъжки, които се опитват да наранят или сплашат друга женска в групата, дори когато тази женска не е тяхна роднина, което пречи на мъжките да доминират чрез сила.

Бракониерството и загубата на местообитания продължават да бъдат основни заплахи за този застрашен вид, който се среща само в горите на Демократична република Конго.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама