Защо най-добрите идеи идват под душа?


Защо най-добрите идеи идват под душа?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако някога сте имали гениално прозрение по време на душ, не сте сами. Има дори доста широка общност, където хората споделят своите най-проницателни мисли, получени в това съкровено време. А ето и кои са причините зад този интересен феномен!

1. Най-добрите идеи идват, когато не мислите

Най-значимите и променящи живота идеи могат да дойдат „свише” и има доказателство, което да го потвърди. Група изследователи са помолили дадени хора, занимаващи се с креативни професии, да докладват дали са получили своите идеи, мислейки стъпка по стъпка или отговорът просто „е дошъл сам“. Почти всички са посочили вторият вариант, а близо 70% от тях признават, че прозренията им идват под душа, докато при другите – преди заспиване.

6 ХРАНИ, КОИТО СЕ БОРЯТ С ЕСЕННИТЕ ВИРУСИ

2. Душовете повишават нивото на допамин

Взимането на душ е един от най-лесните начини за увеличаване на допамина - невротрансмитер, отговорен за мотивацията и фокуса. Той е от ключово значение за паметта и мозъчната функция и дори регулира движенията на тялото ви. Душът със студена вода може да увеличи допамина с 250%.

3. Водата успокоява

Когато сме спокойни, е по-вероятно да насочим вниманието си навътре, да се свържем със себе си. Къпането доказано намалява стреса и безпокойството, успокоява и създава благоприятна почва за процъфтяване на някои идеи.

4. Разсейването действа добре

Докато интензивният фокус е важен за работата, лекото разсейване може да „освежи“ мозъка и да помогне на въображението ви да се развихри. Душът е идеален пример за това как можем да превключваме вниманието си от едно занимание на друго.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама