6 храни, които се борят с есенните вируси


6 храни, които се борят с есенните вируси
Снимка: iStock/Guliver

Повече от 23 милиона души се разболяват всяка година заради лош начин на хранене по данни на СЗО. А със застудяването идват толкова много различни вируси, колкото са звездите на небето. Никой не е застрахован от разболяване, но при всички случаи най-доброто решение е да изградим имунитета си отвътре. А ето и кои са храните, които освен че са пълни с антиоксиданти, имат и супер разнообразни ползи за организма.

1. Бадеми

Само шепа бадеми съдържат същото количество калций като 1/4 чаша мляко. Според хранителните експерти бадемите засилват имунната система, особено срещу вируси. С високо съдържание на витамин Е и фибри, бадемите държат и кръвната захар под контрол.

ЧУВСТВАТЕ СЕ УМОРЕНИ? ЕТО ПРИЧИНИТЕ

2. Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки също могат да се окажат вашият спасител по отношение на имунитета. Те намаляват риска от различни хронични заболявания като Алцхаймер, поддържат сърцето здраво и предотвратяват леките настинки. Семките също така правят чудеса за бъдещите майки и помагат за пълноценното развитие на плода.

3. Папая

Богата на антиоксиданти, папаята е вкусен избор за сезона на настинките. Някои от ползите включват борба с възпаленията, намаляване на риска от рак и поддържане на храносмилателната система.

4. Киви

Пълно с витамин С, витамин К и витамин Е кивито може да укрепи имунната система. Консумацията само на 1-2 плода на ден може да предотврати състояния като обикновена настинка и грип.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, КОГАТО ЯДЕТЕ ЛЮТО

5. Джинджифил

Тази лесно достъпна подправка прави чудеса за тялото ви. Понижава холестерола, облекчава мускулните болки и повишава способността на организма да се бори с различни бактерии.

6. Бъз

Плодчетата на бъза са пълни с антиоксиданти и често се използват за лечение на различни заболявания. Тези лилави съкровища могат да се борят със стреса и да подобрят цялостното състояние на организма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама