Чувствате се постоянно уморени? Ето причините


Чувствате се постоянно уморени? Ето причините
Снимка: iStock/Guliver

Има много причини да се чувствате мудни през целия ден, дори ако си набавяте 8 часа сън. Може да става дума за есенна умора, но може и да е синдром на хроничната умора, което вече е медицинско състояние. Днес ще ви представим 7 причини на какво се дължи понижената енергия, както и лесни стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете това досадно „зомби чувство”.

1. Не ядете правилно

Бързите въглехидрати могат да бъдат доста ефективен източник на енергия. Когато ядете нещо от сорта на зърнени закуски, бисквити, тестени изделия или пица, рафинираните въглехидрати, които се съдържат в тях, водят до скок на кръвната захар и се чувствате по-енергични. Когато обаче тези нива спаднат, умората ви връхлита с още по-страшна сила. Заменете тези храни с овес, лимец, елда, леща и повече зеленчуци.

5 ТРИКА ДА ПРЕБОРИТЕ ЕМОЦИОНАЛНИЯ ГЛАД

2. Не сте достатъчно активни

Може би си мислите, че когато се приберете уморени след работа, легналото положение на дивана ще ви спести енергия и ще ви зареди. Проучване от 2018 година доказва, че хората между 20 и 40 години, които тренират дори само 20 минути 3 пъти седмично, имат по-високи нива на енергия. Така че бързата разходка до кварталния магазин няма да ви измори допълнително, дори напротив!

3. Не получавате качествен сън

Не е изключено да сте „гроги” дори след препоръчаните 7-9 часа сън. Това е така, защото качеството на съня ви е също толкова важно, колкото и продължителността му. Опитайте се да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Не прекарвайте времето си преди сън на телефона или в гледане на телевизия. И задължително проветрявайте спалнята поне за 15 минути вечер, независимо какво е времето навън.

4. Имате хранителна нетолерантност

Ако се чувствате уморени без причина, това може да е знак, че имате непоносимост към храна. Някои от най-често срещаните проблемни храни са глутен, млечни продукти и яйца.

5. Не пиете достатъчно вода

Ако не наваксвате с водата, която тялото ви губи за биохимичните си реакции, ще се дехидратирате. Това може да доведе до по-ниски нива на енергия и да затрудни концентрацията.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

6. Под стрес сте

Изследванията показват, че високите нива на стрес могат да причинят умора. Нещо повече – колкото повече отлагате решаването на даден казус, толкова по-уморени се чувствате.

7. Имате нужда от повече витамини

Възможно е да ви липсва достатъчно желязо, витамин D или витамин B12. Някои от храните с високо съдържание на желязо са спанак, броколи, червено месо и пуйка. В12 може да се намери в млякото, яйцата, сьомгата и говеждото месо. За да получите повече витамин D, хапвайте повече гъби, мазна риба и морски дарове. Също така, опитайте се да прекарвате повече време на слънце.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама