Важно: Хронична умора по време на пандемия


Важно: Хронична умора по време на пандемия
Снимка: iStock/Guliver

Новата коронавирусна инфекция засегна около 4 милиона души. В много държави вече втори месец продължава самоизолацията. И въпреки че физическото натоварване е намаляло значително, затворените в домовете си хора се оплакват, че се изморяват много повече, отколкото преди. За всичко това си има научно обяснение, обобщава РИА Новости в материал.

Който се страхува, се изморява

Според данни на китайски учени, сериозен стрес заради бързото разпространение на SARS-CoV-2 изпитват 35% от гражданите на Китай. Най-много страдат от това хората на възраст между 18 и 30 години, както и предимно жените. Това се дължи основно на факта, че младите хора прекарват повече време в социалните мрежи и се сблъскват с огромен обем информация за пандемията.

Що се отнася до разделението по полов признак, добре известно е, че жените се справят по-трудно с нервното напрежение поради физиологически причини. Друг важен фактор са мерките, принуждаващи населението да се безпокои за стабилността на доходите си.

Всичко това може да се отрази негативно не само на психологическото, но и на физическото състояние на хората. Доказано е, че стресът, предизвикан от резки неприятни промени в заобикалящия ни свят, влияят на когнитивните способности, поведението и паметта.

Според твърдения на германски учени, хората в депресия се изморяват повече. Проучване сред повече от 2000 човека показва, че практически всички, които се оплакват от преумора, през последната половин година са се намирали под силен натиск на обстоятелствата около тях.

Всъщност, тревогата заради пандемията от COVID-19 може да бъде и от полза. Според британско изследване в условия на стрес негативната информация се възприема по-добре, която иначе в спокойна обстановка бива игнорирана. Това според учените означава, че хората ще продължат да носят маски и ръкавици и да спазват дистанцията от метър и половина.

ТОВА ПОВЕДЕНИЕ Е ОПАСНО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

Приспособяването не е лесно

Чувството за умора и претоварване може да бъде свързано и с необходимостта от адаптиране към новите реалности – режима на самоизолация. Рязката промяна на навиците и режима, както и преселването в друг град или държава, са сериозни изпитания. Всяка адаптация изисква време и като правило има три етапа:

Първият, който е най-труден и кратък, е свързан с намаляването на силите и проявата на лошо настроение. Психолозите смятат, че той трае не повече от три седмици, докато за останалите два са необходими около два месеца.

Видеокомуникацията предизвиква напрежение

Умората налага да се работи от вкъщи, което предполага постоянно общуване с колегите чрез видеовръзка. Още през 2014 г. германски учени обърнаха внимание, че малко задържане на звука или картината за около секунда е повод събеседникът да бъде възприеман като по-малко дружелюбен и недостатъчно ангажиран с разговора.

През екрана е трудно да се възприеме интонацията, мимиките и езикът на тялото на събеседника. Затова, за да бъдат разчетени правилно сигналите по време на видеоразговор, всички участници в него трябва да бъдат изключително внимателни, което предизвиква допълнително умора и усещане за дискомфорт.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТРЕВОЖНОСТТА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

Който яде по-малко, той се изморява по-малко

Преумората може да се дължи и на небалансирано хранене, особено ако преобладават въглехидратите, смятат експерти от Германия и Великобритания. При стрес хората консумират повече продукти с високо съдържание на мазнини и захар, което влияе на нивата на глюкоза в кръвта. В резултат на това човек става отпуснат и чувства недостиг на енергия. Освен това рискът от качването на килограми е съвсем реален.

Въпреки това човек не трябва да се отказва от въглехидратите напълно. Мозъкът се храни с глюкоза, затова умереното повишаване нивото на захар в кръвта може да подобри когнитивните функции и паметта, които са необходими за продуктивна дейност.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама