Защо ритрийтите са толкова популярни напоследък?


Защо ритрийтите са толкова популярни напоследък?
Снимка: Мария Илиева

В последните години, йога ритрийтите добиха популярност и се превърнаха в истински хит сред хората, търсещи баланс, спокойствие, здравословен и модерен начин на живот. Етимологията на думата „ритрийт“, или „ретрит", идва от английския термин re-treat, което в превод означава "да се оттеглиш." Началният смисъл на думата се свързва с бягство от опасност, място или човек, или оттегляне на тихо място, уединение за да избегнеш трудна ситуация.

Днес, в технологичната ера, в която живеем, придаваме на ритрийтите нов смисъл, в посока на повторно разглеждане на определена идея или проблем, с нов подход или перспектива. Този нов смисъл може да се приложи в контекста на усъвършенстване на информация, идеи, продукти, начин на живот, за да се постигне по-добър или по-актуален резултат - да се оттеглиш и да погледнеш към себе си от различна, нова перспектива, за да се завърнеш отново в по-добрата версия на същността си.

Често решението за оттегляне не е лесно за вземане. Предизвикателствата ангажират вниманието ни едно след друго. Рутината от пътуване до работното място, отношенията с колегите, нерядко сложното общуване с приятели, кариерата, романтичните отношения и отговорностите свързани с децата - всичко това може да бъде безкрайно стресиращо. Има моменти, в които си пожелаваме всички тези стресови фактори да спрат, но вместо това те насищат изцяло ежедневието ни до предела, в който хроничното изтощение оставя следи върху нас и застрашава здравето ни.

Откъде идва думата ритрийт - re-treat; нов смисъл

Термини като "рестартиране", "препрограмиране", "детоксикация", "балансиране", "пречистване" представляват опит да се опише резултата от участието в ритрийт програма. Обикновено тези програми са с продължителност 3, 5, 7 или повече дни, в съответствие с личните възможности, и се провеждат под ръководството на опитни учители по йога в различни дестинации по света.

Връщане към природата и същността ни – отпускане

Съвременният човек се изправя пред редица предизвикателства, свързани с технологичния напредък и забързания ритъм на живот. В резултат на това, се отдалечава от природата и от своята естествена същност. Вътрешният глас, който ни води и насочва към собствените ни желания, нужди, цели, бива приглушен от външните разсейващи фактори. Прекарваме голяма част от живота си в работа, спазване на крайни срокове, изпълнение на поръчки, грижи за семействата и децата, и често живеем в състояние на "борба или бягство", или в режим на оцеляване.

Ритрийтите предоставят възможност за връзка с природата, която има презареждаща сила. В обичайния ритъм, изпълнен със стрес и забързаното темпо на деня, се нуждаем от периодични моменти на отпускане, отдръпване, бягство, за да отделим себе си от матрицата, в която животът ни е разпределен по часове за отговорности и задължения. Йога ритрийтите представляват възможност да направим точно това - идеален начин да се откъснем от всички тези дейности и да прекараме повече време със себе си и върху себе си, вместо да се фокусираме повече върху другите, да обърнем вниманието, грижата, търпението, времето си, които отделяме на другите, към себе си. Доверявайки се на древната мъдрост и инструментите на йога (позиции на тялото, дихателни техники, релаксация, медитация), ние можем да достигнем до по-дълбоко самопознание и връзка с творението, далече от ежедневната рутина.

Практикуването на осъзнатост е основна цел на йога философията. Да съсредоточим вниманието си върху настоящия момент и да го приемем без осъждане е това, на което ни учи йога. Осъзнатостта улеснява възприемането на удволетвореността от живота и дълбоката връзка със същността ни. Понякога е необходим само един миг дълбоко осъзнаване, за да преодолеем години на страдание, като променим възприятието си за живота и събитията.

Практикувайки йога, ние започваме да откриваме и създаваме пространство в тялото и ума си, а това ни помага да усетим пространство в живота си. Пространството ни дава усещане за лекота, релаксация, дестрес и презареждане на батериите. По този начин се чувстваме по-спокойни, когато се връщаме към ежедневието си, с по-ясен ум и по-съзнателен и балансиран поглед върху ситуациите.

Тренд или необходимост

Растящият интерес към ритрийтите може да се обясни и с няколко други фактора:

Споделена общност и принадлежност: По време на ограниченията на COVID19 пандемията, хората осъзнаха важността на принадлежността към общност и споделянето на преживявания. Ритрийтите предоставят възможност за създаване на нови общности и споделяне на своята енергия и опит. Тази социална интеракция и подкрепа могат да бъдат много важни за психологичното благополучие на хората.

Грижа за себе си: Ритрийтите стават символ на грижата за собственото благополучие. В съвременния свят, в който за голяма част от хората, стремежът към успех и придобивки са на върха на приоритетите, времето за отпускане и презареждане става все по-ценно.

Индивидуалност: Интересът към подобен тип бягства от рутината за известно време се засилва от тенденцията на хората да избират да посещават такива места самостоятелно. Това предоставя шанс за по-голяма индивидуалност и лично преживяване.

Освен отделеното време за освобождаване от стреса, детоксикация на тялото и ума, размисли, свързване с природата и задълбочаване в йога, ритрийтите са чудесно време за общуване с нови хора и създаване на приятелства на едно по-различно ниво!

Изграждайки общност от хора, които имат подобно мислене по-лесно споделяме благодарност, любов, доброта и колективно намерение да пренесем мъдростта на йога, предавана през вековете, от залата или ритрийта в ежедневието си, в днешния модерен свят за едно по-добро и прогресиращо човечество.

Възможен ли е йога ритрийт в ежедневна обстановка?

Йога ритрийтите са известни със своята способност да осигуряват на участниците си уникално и обновяващо преживяване, наситено с йога практики, медитации и близост до природата. Те често се провеждат на различни красиви места и дават възможност за пълноценно отдалечаване от ежедневния стрес и напрежение. Възможно ли е обаче да внесем духа на йога ритрийта в ежедневието си и какви са предимствата и предизвикателствата на тази идея?

Имаме нужда от практика и ангажираност

Ежедневният живот е пълен със задължения и отговорности, които не включват практика по йога. Но това не означава, че е невъзможно да интегрираме духа на йога ритрийта в ежедневието си. За да постигнем това, трябва да създадем практика, навик или ритуал, който съзнателно да включим в нашия график. Например кратка йога сесия в началото или края на деня, медитация в обедната почивка или просто време сред природата през уикенда.

Предимствата на ежедневната практика по йога:

Физическо здраве: редовната йога практика може да подобри физическото ни здраве, увеличавайки гъвкавостта, силата и баланса ни. Това води до по-малко болка, скованост и напрежение в тялото.

Ментално здраве: медитацията и дихателните упражнения, характерни за йога, могат да помогнат за намаляване на стреса, тревожността и депресията. Те създават усещане за спокойствие и концентрация, осъзнато присъствие в настощия момент.

Духовно развитие: йога има дълга история на духовно развитие и самопознание. Ежедневната практика може да помогне за изследване връзката със себе си и света около нас.

Подобряване на съня: йога и медитация могат да подобрят качеството на съня и да помогнат за справяне по-ефективно с безсънието и нарушенията на съня.

Предизвикателства на ежедневната йога практика

Липса на време: едно от основните предизвикателства е липсата на време. Въпреки, че дори и няколко минути йога или медитация на ден могат да бъдат полезни.

Мотивация: запазването на мотивацията за ежедневна практика може да бъде трудно. За справяне с този проблем, е важно да се поставят ясни цели и да се създаде програма, план или ритуал, който да помогне в посока ангажиране.

Създаване на среда: Изключително важно е да се създаде среда, която подкрепя йога практиката. Пространството трябва да бъде различно от това, в което работим, за да може да излезем от рамката на задачите и графика си.

Регулярната практика по йога може да бъде изключително полезна за физическо и ментално благополучие, дори и без участието в ритрийт. Важно е да бъде създаден навик, който да позволява да усетите ефекта и ползите от йога в ежедневнието си. За да откриете начини да съчетаете духа на ритрийта с вашата обичайна среда е необходимо специалистът, който допускате да работи с вас на физическо, ментално, емоционално ниво, да бъде професионално подготвен йога учител, да знае какво прави, да ви помага, а не да вреди.

Не е за пренебрегване факта, че връзката, която бързо се изгражда със себе си, общността и природата когато си на отделено място, още по-бързо се губи, потапяйки се отново в матрицата на деня без да полагаш усилия за нея.

Как да изберем подходящ водещ?

Изборът на подходящ водещ за йога ритрийт е от решаващо значение за качеството на преживяването на участниците. Ето няколко стъпки и съвети, в помощ при избора на подходящ водещ йога учител:

1. Определете вашите цели и очаквания

Преди да изберете водещ, определете какви са вашите цели за йога ритрийта. Искате ли да подобрите и задълбочите йога практиката си, да намерите спокойствие или просто да се наслаждавате на определено място? Разбирането на вашите цели ще ви помогне да изберете водещ, който може да ги удовлетвори.

2. Проучете водещите йога учители

Потърсете информация за различни йога учители организиращи ритрийти. Прегледайте техните онлайн профили, прочетете отзиви от предишни участници и научете повече за техния стил и опит.

3. Искайте препоръки:

Ако имате приятели или колеги, които са участвали в йога ритрийти, попитайте ги за препоръки. Опитът на близките ви може да бъде ценен източник на информация.

4. Проверете квалификациите:

Убедете се, че водещият е квалифициран учител по йога с акредитация и опит в преподаването на тази материя. Прегледайте информацията за тяхната образование и професионален опит.

5. Свържете се с водещите на йога ритрийти:

Свържете се с учителите, които ви интересуват, и задайте въпросите си относно техния стил на преподаване, програмата на ритрийта, мястото на провеждане и всякакви други подробности, които считате за важни.

6. Установете връзка и доверие:

Важно е да имате доверие и да се чувствате комфортно с йога учителя. Ритрийтите са истинско пътуване към самопознанието и духовното развитие, затова е важно да имате учител, който ви вдъхновява и подкрепя.

7. Проверете мястото на ритрийта:

Освен водещия, проверете и мястото, на което ще се провежда ритрийта. Уверете се, че средата е подходяща за вашите нужди и предпочитания.

8. Потърсете отзиви и препоръки:

Отзиви и препоръки от предишни участници могат да ви дадат представа за качеството на даден йога учител и неговите ритрийти.

9. Слушайте сърцето си:

Накрая, доверете се на интуицията си и изберете водещ, който усещате, че ще ви води към неповторимо и обогатяващо преживяване.

Изберете човек, на който имате доверие – дали ще го познавате от посещения на часовете му или по препоръка, важно е да сте сигурни, че правите най- добрия избор. Добрият водещ прави следното - дава свобода да се излезе извън рамката, дори и когато е с програма. Важно е човек да се чувства сигурен в средата и хората и приет без налагане на някакво външно очакване.

Организация и място/ разходи

Означава ли един ритрийт бедстване и минимални разходи?

Има различни видове – от дългосрочни ашрамски уединения до кратки тип почивка, бягства от града, в които новото и различно не идва прекалено в разрез с удобствата, с които сме свикнали.

За кратки ритрийти от по 3-5 дена е препоръчително, особено когато се посещава за първи път, ритрийта да е на подходящо място, предоставящо комфорт, за да може присъстващият да се отпусне, да послуша вътрешния си ритъм, а не да е насочил фокуса си върху дискомфорта на мястото. С времето, човек може да избере да се предизвиква и на друг тип обстановка.

Много традиционни бягства от ежедневието с фокус върху осъзнаването и духовните практики могат да бъдат намерени по целия свят, с цени, които варират от високи до скромни. Под ръководството на учител или гуру, участниците се научават да се освобождават от разсейващите фактори, докато се потапят в асана (определени позиции на тялото), медитация и пранаяма (дихателни техники). Ритрийтът може да се съсредоточи и върху хранителните навици и практикуването на аюрведа за подобряване на цялостното физическо и духовно здраве, както и върху обучението по йога философия.

Йога лагерът се характеризира с прецизно замислено съдържание, разработено от йога учител, с цел пречистване и освобождаване на енергийния ниво, регенериране на физически ниво и усъвършенстване на емоционално и творческо ниво, като предоставя на участниците дълбоко преживяване. Подходящи места за провеждане на йога ритрийти са планини, гори или уединени морски курорти. Тези места предоставят тишина и спокойствие, които са идеални за практикуване на йога и медитация. Повечето йога уединения се провеждат на красиви места сред природата, близо до морето или в планината. Прекарването на време сред природата е лечебно и ползотворно за нас на много различни нива. Вдишването на чист въздух, отделянето на време да забележим и оценим изобилния живот около нас, изпълнен с дървета, растения, цветя и птици, както и чудото на земните структури и свойства, като планините, океана, морето, скалите, пещерите и други природни красоти на майката Земя.

През последните няколко години йога уелнес програмите стават все по-популярни, особено през туристическия сезон. Доста често срещано е туристическите агенции да включват в офертите си йога (уелнес) ваканции.

При посещение на ритрийт, винаги е препоръчително да оставим лаптопите, компютрите, телефоните и другите технологии у дома или поне да ги изключим по време на уединението, доколкото е възможно. Много ритрийт центрове се намират в планината или на море, на места, където често има ограничена мобилна връзка. Това е чудесно, защото не ни изкушава да проверяваме електронната поща или каналите на социалните медии, нито да се обаждаме на приятелите и семейството си.

Прекъсването на връзката с технологиите не само ни помага да се свържем по-дълбоко със себе си, но и с другите по време на уединението. То също така ни позволява да си починем от електромагнитното излъчване, което замърсява толкова много околната среда и допринася за допълнителен стрес, влошено здраве и дори болести.

Технологии (разум) и природа (емоции). Възможен ли е баланс между тях?

Съвременният свят се развива с бързи темпове и технологичните постижения пропиват във всеки аспект на живота ни. Технологичният напредък е известен със своите удивителни възможности за улесняване на ежедневните ни задачи и за предоставяне на невероятни възможности за обучение и комуникация. Но какви са последиците от този напредък върху нашите емоции и връзката ни с природата? Нека проследим аналогията между развитието на технологиите и явлението "ритрийт", който представлява оттегляне към природата и човешката същност.

Технологиите: Доминиращият разум

Развитието на технологиите е феноменално и ни дава инструменти за непрекъсната комуникация, обработка на информация и улесняване на работните процеси. Технологиите се превърнаха в продължение на човешкия разум и предоставиха насърчаваща среда за рационално мислене и интелектуален напредък. Този напредък обаче, не оставя без последици емоционалното и душевното ни здраве.

Със зараждането на социалните мрежи и виртуалната реалност, хората все повече се отдалечават от физическия свят и реалните връзки. Този дигитален свят често подтиква към сравнения, съревнования и зависимости. Емоциите ни са изложени на стрес и негативните чувства, се увеличават. В резултат на това, хората страдат от емоционална изолация, липса на реална преценка на ситуациите и невъзможност да управляват интелигентно чувствата и емоциите си.

Йога ритрийт: Връщане към природата и емоционалния баланс

В контекста на този дигитален вихър и бързия ритъм на живота, явлението "ритрийт" става все по-важно. Ритрийтът е преживяване, при което хората се отдалечават от градския живот и технологичната доминация, за да се потопят в природата и в себе си. Това е опит за връщане към първоначалната човешка същност, като се обърне внимание на емоциите, интуицията и хармонията с природата.

Ритрийтите предоставят възможност за спиране и вдъхновяване, за преосмисляне на живота и ценностите, които го насочват. В този контекст, емоциите са основният акцент, и хората се учат да ги разпознават, разбират и управляват. Ритрийтите създават пътека към вътрешното ни "аз" и възстановяват равновесието между разума и сърцето.

Балансът между разум и емоции

И така, как можем да постигнем баланс между разума, представляван от технологиите, и емоциите, представлявани от временните бягства от рутината като ритрийтите? Първо, трябва да осъзнаем, че и двете са важни за нашето благополучие. Технологиите са мощен инструмент за научно и интелектуално развитие, но трябва да бъдат използвани с умереност и осъзнатост.

Ритрийтите са начин да възвърнем равновесие и да възстановим връзката си с истинската си човешка същност и природата. Те ни помагат да се отпуснем, да се изразяваме чрез изкуство, музика, творчество и да се свържем с нуждите на сърцето.

За да постигнем баланс между разума и емоциите, трябва да създадем време и пространство и за двете. Трябва да намерим начини да избягаме от цифровия свят на телефоните, компютрите, социалните мрежи и и т.н, поне временно, и да се потопим в природата и своя емоционален свят. Ритрийтите предоставят тази възможност и ни напомнят за важността на емоционалното ни благополучие и равновесие.

Технологиите и ритрийтите представляват две противоположни страни на спектъра, но и двете са от съществено значение за нашето развитие и удовлетворение. Балансът между разума и емоциите е ключът към постигане на хармония и цялостно благополучие в нашия живот. Трябва да намерим начини да интегрираме и двете в ежедневието си, като съчетаваме интелигентния напредък с емоционалната ни стабилност и връзката с природата.

Всяки ритрийт е различен, дори ако се върнете на същото място. Хората и настроението ви в този момент никога няма да бъдат едни и същи. Участието ви в йога ритрийт винаги ще доведе до уникално изживяване и всеки ще бъде различен, докато продължавате да растете в себе си.

Дълбоката благодарност и мъдростта, които чувам от участниците в края на моите ритрийти, са толкова искрени и вълнуващи, дават ми смисъл и сила да продължавам!

„За мен йога ваканциите и практиките с теб са много повече от физическите ползи. Носят ми вътрешен баланс, но и баланс със света, пътуване навътре в себе си, но и свързаност с всичко и всички. Пътуването продължава и след всяка практика, а йога ритрийтите са празник. Празник за тялото, сетивата, ума и душата. Едно специално пространство на безвремие и радост, в което често се връщам и черпя радост, вдъхновение и спокойствие. Благодаря 💕“ Марта Месечкова

„За мен йога ваканциите са време за рестарт. Да спреш, да се пречистиш, да се свържеш с извора, да видиш себе си, да си дадеш време да бъдеш. Време за споделеност на друго ниво. Енергия, зареждаща духа и тялото. Благодаря ти, Мария,❣️“ Десислава Петрова

„Йога ваканциите с теб Мария, са едно вълшебно изживяване за тялото, умът и душата.

"Понякога..душата се лута..и губи..сред трудности и лоши енергии..

И тогава..идват Ангелите..за да я водят....

И..

Природата и вълшебството я посрещат..и тя отива точно там, където трябва да бъде. За да се излекува и да повярва..

За да почерпи изобилие, сила, вяра, мъдрост и пълнота..

Каквото отвън- това и отвътре.

Каквото отвътре- това и отвън."

БЛАГОДАРЯ ❤️ МАРИЯ

За мен всяка среща с теб е пречистване и полет ❤️“ Милена Иванова

 

Ако се колебаете дали да резервирате място за следващата си ваканция, помислете си коя друга ваканция има толкова много причини, които да са ви от полза?

За връзка с мен и информация за предстоящите ми ритрийти следвайте профила ми в социалните мрежи.

За мен:

За огнената ми, творческа натура и хората, които ме познават, не е изненада, че балансирано разпределям времето и енергията си между ангажиментите си за международна фармацевтична компания и преподаването на йога.

В дългогодишната ми експертиза в йога съм предавала знание и опит както на последователите си, така и на студенти и курсисти в специалност “Йога” към НСА. В сферата на фармацевтичната индустрия се подвизавам отдавна, сменяйки професионалното си амплоа през годините имам безценен опит, който с радост и вдъхновение споделям.

Ежедневието ми е изключително динамично, балансирам между няколко различни области на дейност – от подкрепата ми в осъществяването на проекти във фармацевтичната сфера и достигането им до масовия потребител на българския пазар през грижата за емоционалният и духовен свят на всички посещаващи часовете ми, които намират вдъхновение и спокойствие в енергията, която предавам.

Участвам в проекти, свързани с обучения на студенти и преподаватели. Създавам съдържание за медии, обичам да се рея в небесната шир с парапланер, обожавам тренировките си във фитнеса, напоследък съм силно привлечена от звукотерапията и провеждам индивидуални и групови сесии. Старая се да отдавам голяма част от малкото свободно време на приятелите и семейството си. Ценен ми е всеки миг прекаран със сина ми, който преминава през съдбовните си трансформации от тийнейджър в зрял индивид и с двете ангелчета, на които от скоро имам честта да бъда леля.

Автор: Мария Илиева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама