Защо трябва да засадите поне едно дърво в живота си?


Защо трябва да засадите поне едно дърво в живота си?
Снимка: iStock/Guliver

1. Създава кислород.

2. Пречиства въглеродните емисии (газовите изпарения) от автомобилите, заводите и т.н.

3. Пречистват (преработват) замърсените от човешката дейност почви.

4. Образуват почвата, където отглеждаме храната си (зеленчуци, житни култури и т.н.).

5. Самите те са храна (ябълки, банани, ядки).

6. Образуват дъждовните облаци, тъй като поетата от почвата влага се изпарява и се създават облаци. Там където няма дървета или друга растителност не вали дъжд, освен в някои редки странни случаи.

7. Образуват сянка, от която всички ние имаме нужда в летните горещини.

8. Колкото и странно да ви прозвучи, те имат собствена температура и в летните горещини охлаждат около себе си, а зимата отделят топлина и предпазват например от слани растенията близо до тях.

9. Там където няма дръвчета (растителност) почвата започва да ерозира (директното слънце, силните валежи изхабяват почвата и тя се превръща в камък или пясък и става негодна за употреба).

10. Предпазват от ветровете. Въпреки, че има случаи на паднали дървета, което е опасно понякога, те спират самият вятър и когато дърветата са достатъчно много на брой те сформират защитна бариера и вятъра намалява, както вълноломите спират вълните.

ЕТО КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТЕ ИМАЛИ НЯКОЛКО ЖИВОТА

11. В горите живеят повечето животински видове, малки и големи, микроорганизми и т.н., което най-малкото прави живота ни по-разнообразен и приятен.

12. Листата се използват за храна на животните, отглеждани във фермите.

13. Дървеният материал - използваме го всички, за отопление, строеж на къщи, дърворезба, клечки за зъби, коркови тапи, латекс и много много други неща, за които не се сещам в момента. Дори и чисто материално погледнато, те могат да бъдат една добра инвестиция за нас и нашите деца.

14. Предпазват от наводнения - дъждът пада първо върху листата, после в почвата, където корените буквално засмукват водата като гъба и по този начин дъждът дори и да се изсипе за много кратко време в голямо количество не би причинил големи щети, както наблюдаваме все по-често и се чудим - защо?

15. Корените преплетени като мрежи в почвата я държат здраво и предотвратяват свлачища, а стволовете предпазват (донякъде) от лавини.

16. От голяма част от дръвчетата и храстите пчелите събират мед.

17. Някои се използват за лекарство или чай (липа, бъз, шипки).

18. Някои видове ухаят невероятно, други пък са много красиви и украсяват градовете ни.

19. Дървото може да има силна символична стойност (да се засади, когато се роди дете и те "заедно да растат"). Преди много години хората са засаждали определени видове дръвчета, там където са погребвали родителите си.

20-тата причина оставяме на вас да решите - защо?

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама