Защо залозите за женски спортове стават все по-популярни?


Защо залозите за женски спортове стават все по-популярни?
Снимка: pexels.com

Спортът е занимание, за което няма пол и възраст, но истината е, че до неотдавна се е считал за занимание по-присъщо за мъжете, отколкото за жените. Само допреди век жените не вземали участие в професионалния спорт, а го практикували като забавление със социален характер. Едва в началото на 20 век жените започват да участват активно в състезания като Олимпийски игри редом с представителите на мъжкия пол и да се занимават професионално със спорт. Разбираемо, тези тенденции вече се отразяват и на залозите, които вървят ръка за ръка със света на професионалния атлетизъм.

Спортните залози също са занимание с далечни корени, което стана по-популярно от всякога през последните години, когато се появи и онлайн. Виртуалните платформи за залози предлагат голям набор от спортни дисциплини и събития, на които може да се залага, като например футбол, баскетбол, тенис, Формула 1 и много други. И докато спортовете и състезанията, доминирани от мъже, все още са на върха, интересът към женските отбори и атлети расте постоянно.

На първо място, тази тенденция е напълно разбираема и важи не само за професионалния спорт и спортните залагания. Макар че по официални данни жените все още да представляват едва около 16% от всички професионални атлети в световен мащаб, техният брой нараства, а заедно с него и интересът на нежния пол към спорта. Все повече жени не просто тренират, но и се интересуват от спорт и следят любимите си отбори и атлети. Състезателки като Серина Уилямс, Наоми Осака, Линдзи Вон и други големи имена в света на спорта, привличат внимание не само с постиженията си, но и с житейските си истории, като се превръщат във вдъхновение за много жени и бъдещи и настоящи спортистки.

Мъжкият пол също показва завишен интерес към женските дисциплини и тимове, тъй като играта им може да бъде много по-непредвидима и изненадваща. Това предпоставя и по-високото ниво на ангажираност в сферата на залозите. При тях запалянковците могат да вземат непряко участие в играта, като направят своите прогнози за нейното развитие както преди началото на конкретния мач, така и по време на събитието, благодарение на опцията за лайв залози. Изключително улеснение предоставя и възможността за залагане през мобилните апликации на конкретния букмейкър, като по този начин спортните фенове могат да правят прогнозите си по всяко време и място.

От гледна точка на разнообразие, платформите за залози се стараят да не разочароват играчите и да предложат също толкова разновидности от пазари за женските лиги и събития, колкото и за мъжките. Това важи с особена сила по време на големи шампионати и Олимпийски игри. Популярни са не само женските спортове като художествена гимнастика, но и класическите дисциплини като футбол и тенис, където се затвърждават женските отбори и състезателки. Тазгодишната Шампионска лига за жени например събра рекорден брой зрители, след като над 91 хиляди човека присъстваха на полуфинала между Барселона и Волфсбург на Камп Ноу.

Рекордно беше и представянето на родните ни спортистки на Олимпийските игри в Токио 2020 г. С 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала и то всички завоювани от жени, това е най-успешното представяне на България за последните 21 години. Златен медали спечели бившия ни ансамбъл по художествена гимнастика, който се оттегли през миналата година. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова донесоха първото олимпийско злато в дисциплината за България.

Всички останали медали, макар и спечелени от жени, всъщност са в дисциплини, които обикновено са доминирани от мъже, като бойни спортове и стрелба. Стойка Кръстева спечели злато в бокса, а Ивет Горанова стана шампионка по карате в категория до 55 кг. Сребърен медал си заслужи Антоанета Костадинова в дисциплина 10 м. въздушен пистолет, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова спечелиха бронзови медали в борбата. Така благодарение на красивите ни спортистки, държавата ни се нареди на 30-а позиция в класирането по медали, с повече титли, отколкото за последните 4 олимпиади.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама