"Златен глобус" са наградите с най-голямо етническо разнообразие


"Златен глобус" са наградите с най-голямо етническо разнообразие
Снимка: Getty Images

През 2021 година разследване на „Лос Анджелис Таймс“ разкри, че в състава на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд няма чернокожи журналисти, а някои членове бяха обвинени в правене на сексистки и расистки забележки. 

Наградите „Златен глобус“ обявиха, че са добавили нови членове в състава си, превръщайки се в една от наградите с най-голямо етническо разнообразие, съобщи Ройтерс. Сега членове с право на глас са общо 300 журналисти.

Разширеното тяло за гласуване сега включва представители на Гватемала, Коста Рика, Камерун и др.

Вижте още: Божана Кацарова се изпусна кой печели “Masterchef” (СНИМКА)

„Новата разбивка е 47% жени и 60% расово и етническо разнообразие, с 26,3% латиноамериканци, 13,3% азиатци, 11% чернокожи, 9% представители на Близкия изток“, казаха от наградите „Златен глобус“ в понеделник.

През тази година наградите „Златен глобус“ бяха продадени на нов собственик, който закри Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), след като бяха разпространени обвинения в етични пропуски и липса на разнообразие в организацията.

Частната компания „Елдридж Индъстрис“ закупи активите на наградите, като продуцентската компания „Дик Кларк продъкшънс“ ще продължи да отговоря за телевизионното излъчване на церемонията по награждаването и ще се съсредоточи върху разширяването на международната аудитория.

Водещият на церемония по награждаването през януари тази година – комикът Джеръд Кармайкъл, започна своя монолог с категоричното твърдение, че е там, защото е чернокож.

„Това шоу, наградите „Златен глобус“, не се излъчи миналата година, защото Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд – за която не твърдя, че беше расистка организация – нямаше нито един чернокож член преди смъртта на Джордж Флойд,“ каза Кармайкъл.

С това изказване той препрати към убийството на Джордж Флойд от полицейски служител в Минеаполис през 2020 г., което предизвика национални протести в името на движението „Black Lives Matter“. Случката вдъхнови много организации да създадат или преформулират антирасистки политики за приобщаване.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама