Знаете ли кога денят започва да расте отново?


Знаете ли кога денят започва да расте отново?
Снимка: iStock

Надали има човек, на който да му е приятно да отива и да се прибира от работа по тъмно. Всички мечтаем за дългите светли дни, но далеч ли са те? 

Зимното и лятното часово време са създадени, за да се намали разхода на електричество във всяко домакинство, така че през лятото да можем да използваме възможно най-много дневната светлина, за да вършим домашните си задължения.

Два пъти в годината има т.нар. зимно и лятно слънцестоене. През лятото има един ден, в който слънцето е най-високо и залязва най-късно - 22 юни. През зимата пък си имаме най-късия ден, в който слънцето е най-ниско. След него денят започва осезаемо отново започва да расте.

Можем да сме спокойни, че най-късият ден от годината е съвсем близо. Малко след полунощ на 22 декември слънцето ще е преминало през точката на залез, която е най-ниска за цялата година. Тогава ще настъпи астрономическата зима в Северното полукълбо. Най-краткият ден от годината ще бъде 9 часа и 2 минути, след което лека-полека ще започне да расте от 23 декември нататък.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама