Да си близо до нея не означава да присъстваш


Да си близо до нея не означава да присъстваш
Снимка: iStock/Guliver

Джъстин Риклифс е многодетен баща. В своя блог той описва ежедневието си на родител и споделя опита си като женски татко.

Като баща на четири дъщери често чувам: "А какво ще стане като влязат в пубертета?", "Ужас, ти си заобиколен от жени… ", "За какви грехове плащаш?" Слушам това почти всеки ден… Но честно казано не се обиждам и искрено съжалявам хората, които мислят така. По-рано не съм си представял каква благословия е да имаш четири дъщери. Атмосферата вкъщи е топла и много често си казваме един на друг: "Днес те обичам повече от вчера." Не твърдя, че съм супер татко, но ето какво разбрах за бащинството в последните години. Мисля, че то е важно за всеки мъж, който има дъщеря.

1. Тя иска да бъде обичана

Повече от това да можеш да й купиш каквото желае или да я научиш на това, което знаеш, тя се нуждае от твоята обич. Никой на Земята не може да изпълни така блестящо ролята на неин баща както ти самия. Да, ще те разочарова, ще прави грешки, може дори да се отдръпне от теб, но и за секунда не й давай повод да се усъмни в любовта ти. Погледни я в очите и й кажи, колко силно я обичаш.

2. Ти влияеш върху избора й на партньор в бъдеще

Страшно е да го помислиш, но ти имаш непосредствено въздействие върху личния й живот: ти въплъщаваш типа мъж, който тя най-вероятно ще избере някога. Когато беше по-малка третата ми дъщеря ме умоляваше да се оженя за нея, но аз непрекъснато й обяснявах, че вече съм женен за прекрасната й майка. Ако го правиш всичко правилно, ще бъдеш сигурен, че твоето момиче ще намери добър партньор в живота.

3. Слушай това, което слуша тя

Когато пътувам с момичетата, в колата най-често може да се чуят Тейлър Суифт, Кейти Пери, One Direction… Не съм във възторг от тази музика когато съм сам, но щом сме заедно и те наистина се забавляват аз също изпитвам удоволствие от това.

4. Тя следи как се отнасяш с майка й

Периодите, в които губя връзка с жена си Брук по странен начин съвпадат с периодите, когато при децата възникват множество проблеми. По-лесно е да си посветен на детето, отколкото да поставиш отношенията с жена си на първо място в житейските приоритети. Обичай жена си, намирай време да я извеждаш на срещи, пътешествайте заедно, покажи на децата, че за теб тя е най-важна. Така първо им даваш добър пример за здрави и близки взаимоотношения и второ – те растат в атмосфера на любов и разбирателство.

5. Не се отдръпвай от нея, когато порасне

Бащите, които са загубили емоционалната връзка с дъщерите си съжаляват, че не са били с тях в сложния период на пубертета. Няма да се натрапвам на дъщерите си, но винаги ще се интересувам с когото се срещат, какви са малките им тайни (ако желаят да ги споделят с мен). Те няма да видят разлика в отношението ми и когато са на 5 и когато са на 15.

6. Научи я да спортува редовно

В нашия дом всички се отнасят отговорно към здравето си. Моите момичета не са слабачки. Занимават се сериозно със спорт, но се развиват и интелектуално, за да бъдат умни и красиви като майка си. Женствеността не е в баналните рокли за принцеси и приказките за принца на белия кон.

7. Съхранявай спомените й

Веднъж един мой приятел ми каза, че основната ми роля като баща е да бъда пазител на семейните спомени. Аз се опитвам да запечатвам всичко важно, което се случва с момичетата ми. Ние не само празнуваме заедно големите празници, но обръщаме внимание на малките интересни неща, които ни се случват ежедневно. Петъчното кино, великите съботни закуски, разходките… Не е задължително да струва скъпо или да бъде добре обмислено.

8. Покажи й, че не всичко се върти около нея

Ние с жена ми се опитваме да научим момичетата, че животът има смисъл и е прекрасен, ако умееш да даваш, да помагаш на другите, да се учиш от грешките си.

9. Преживявай събитията в живота й заедно с нея

За да осигурят семействата си, много от нас се съсредоточават върху кариерата си, но понякога забравяме защо го правим. Наистина е трудно да балансираш между кариера и семейство, но си струва да присъстваш във всяко важно събитие в живота на детето си. Мразя когато видя бащи, дошли на тържеството на дъщерите си, да гледат футбол на телефоните си, защото им е скучно. Аз също обичам футбола, но когато дъщеря ми танцува на училищното тържество, той няма никакъв шанс. Аз съм човекът, който най-силно аплодира това невероятно момиченце.

10. Да си близо до нея не означава да присъстваш

Признавам се, че понякога го забравям. Това, че се намираш в непосредствена близост, все още не означава, че наистина си с нея. Изключи телефона си, когато се прибереш или поне го остави в другата стая. За дъщеря ти е важно да й посветиш вниманието си, след като цял ден сте били разделени.

11. Помагай й да си прави прически и маникюр

Жена ми прави това по 99 пъти на ден. Но аз също не съм против да връзвам опашки 100 пъти дневно. Дори мога да лакирам нокти. Понякога нямам нищо против да лакират и моите, когато спя. Истинският мъж, трябва да бъде джентълмен.

12. Кани я на срещи

Не мога да кажа, че правя това редовно, но да изведеш своето момиченце на среща веднъж на няколко месеца е по-добре от нищо. Ти трябва да бъдеш пример за това как истинският мъж се отнася към жените. Наричаха ме старомоден, когато като тийнейджър отварях вратите на момичетата, плащах сметката, гледах ги в очите и се опитвах да им създам комфорт. Разходка в парка, каране на велосипеди, ходене на сладолед – това са неща, които не изискват особени средства, но носят колосално удоволствие на дъщеря ти, защото са проява на внимание.

13. Научи я, че душата й трябва да е по-привлекателна от външността

Тя трябва да има вътрешна опора. Покажи й, че за да бъде красива трябва да работи не само над външността си, но и да обогатява вътрешния си свят.

14. Не пропускай момента

Изпълнявай бащинската си роля с достойнство, живей с нея, цени всеки миг, това е шанс, който не идва често в живота.

15. Ще ми простиш ли

Когато действията ми не съответстват на намеренията и думите ми или забележа, че съм я обидил по някакъв начин, аз искам прошка от дъщеря си. Искрено, осъзнато, истински. Трябва да можеш да признаеш грешката си. Тя непременно ще ти прости и ще разбере, че това не е слабост.

Източник: mamaninja.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Един мъж:


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама