Спортът на кралете се нуждае от повече кралици


Спортът на кралете се нуждае от повече кралици
Снимка: iStock/Guliver

Битката между половете може да се смята за една от най-вълнуващите на новото време и често привлича много сериозно погледите на учени, критици и почитатели. От гледна точка на физиологията, мъжете и жените са различни организми и представителите от двата пола могат да бъдат успешни в различни дисциплини. Можем да открием и спортни полета, в което двата пола се доближават значително и още много други, където именно нежния пол става доста по-успешен. Такъв пример може да бъде плуването, физиката на дамите позволява да бъдат не само по-издръжливи, но и значително по-бързи във водата.

Скорошно изследване на университета в Питсбърг, проведено от Александър Байндър, разгледано по-подробно от изданието Forbes, споделя за една нова тенденция при конните надбягвания. Според въпросния учен, дамите много често могат да завършат на златните позиции при надбягването. Конните надбягвания отдавна са в полезрението на букмейкърите, а почитателите на спорта на кралете, както е известен, никога не се лишават от това удоволствие. Можем да открием сериозно внимание към тази дисциплина на bet365 link - betenemy.com и да разгледаме някои от препоръките, когато правим прогнози на конни надбягвания, но нека видим и малко по-обстойно защо дамите не само се доближават до силния пол, но и практически влизат в директен сблъсък за първите позиции.

Учените са анализирали резултатите от над 120 000 състезания за периода от 2016-2018 г. В този период около 2000 жокея са участвали във всяко едно надбягване и едва 12% от тях са жени. От всички направени състезания, едва в 6% ще открием ездачки, като в големите състезания едва 3% са имали честта да се състезават. Точно това е странната страна на изследването, защото дамите не се различават особено в надпреварите и практически силите за изравнени.

Мъжете са финиширали в топ 3 около 39%, докато жените, макар и в толкова ограничен състав, финишират в същата линия около 35%. Победите се изразяват по същата линия - 13% за мъжете и около 11% за жените. Макар и да не се струва достатъчно близко, можем спокойно да допуснем, че ако участничките са повече, процентното изражение ще бъде доста по-високо. Какво е обяснението? Да започнем с факта, че конните надбягвания по традиция са започнали изцяло като мъжки спорт, едва през 1969 г. Даяна Кръмп ще счупи оковите и ще покаже, че дамите изобщо не са за подценяване. Освен това можем да видим, че когато шансовете са ниски, повечето състезателки бързо ще се преориентират в друга посока.

С оглед на направеното изследване, спокойно разбираме, че разликите са нищожни или дори много по-впечатляващи в полза на женската аудитория. За тази промяна ще е необходимо да се отвори много по-широко вратата, допускането няма да стане даром. Точно по тази причина ще е необходимо и от нежния пол да не се предава толкова лесно. Можем да дадем и още една теория за успехите.

Имайки предвид, че дамите са сравнително по-леки, а скоростта в този вид състезания изисква от жокея да бъде в перфектна форма, спокойно забелязваме и предимствата на нежния пол. Очевидно е, че дамите имат всички възможности да се справят повече от перфектно в конните надбягвания, следователно спокойно ще намерим основните причини за успех.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама