Любовната зависимост - когато обсебването стане по-голямо от любовта


Любовната зависимост - когато обсебването стане по-голямо от любовта
Снимка: iStock/Guliver

Тези, които малко се интересуват от психология, вероятно са запознати с термина "емоционална зависимост". Най-общо казано, това са мъже и жени, които поставят интересите на партньора си над своите. Знаците за това са много различни. Постоянното търсене на внимание, честите обаждания, непрестанният въпрос "Къде си?". Все неща, които ясно показват, че половинката ви е емоционално зависима от вас или пък вие тотално сте прекрачили границата на любовта с тази на манията. Кои са вероятните причините и най-възможните симптоми на това състояние? Ние проверихме!

1. Емоционално студени родители

Робин Норууд, автор на книгата "Жени, които обичат твърде много", описва детството на подобен вид зависими жени като изпълнено с емоционална студенина от единия или двамата родители. Причините за това отношение могат да бъдат няколко: пряка зависимост от алкохол, наркотици или друг вид стимулант. Другa причина може да е работохолизмът на единия от родителите. Той не обръща достатъчно внимание на детето си и младата жена се превръща във вечно търсещ одобрение човек. В такива семейства децата често "осиновяват" родителите си, грижат се за тях и емоционално ги подкрепят, въпреки че самите те наистина се нуждаят от грижи и приемане. Впоследствие прехвърлят тази грижа и върху партньорите си, като стават зависими от тях.

2. Триъгълникът на Карпман

Едно от най-ярките проявления на любовната зависимост е тичането по затворен триъгълник от разрушителни отношения. Този триъгълник е красиво описан от Ерик Бърн в книгата "Игрите, които играят хората", но самият триъгълник е кръстен на друг изследовател - Стивън Карпман. По върховете на триъгълника лежат ролите на Тиранина, Жертвата и Спасителя, а отличителен белег на триъгълника е взаимозаменяемостта на ролите. Например, вечер бащата се прибира вкъщи пиян, той се държи като тиранин, майката е жертвата, която е пряко зависима от бащата, а детето в този момент или спасява бащата, или симпатизира на майката и е неин спасител. На следващата сутрин ситуацията коренно се променя. Бащата има чувство за вина и влиза в ролята на жертвата. Майката е ядосана и се превръща в тиранин. А детето отново е спасителят между тях. По-късно, когато същото това дете има връзка, обикновено подсъзнателно се стреми именно към такъв тип взаимоотношения и отново към същата роля. Тогава обсебването идва от прекалената грижа.

3. Неспособност да говорите за своите чувства и нужди

Основната особеност на емоционално зависимите хора е това, че те имат неспособност да говорят за своите чувства и нужди. Това се случва или защото изпитват затруднения да разпознаят даден вид чувства, или защото прекалено дълго са ги изпитвали. При отношенията между партньорите единственият начин да покажат обич е като започнат "преследване", което обикновено включва постоянен контрол.

14 ЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ВРЪЗКА С МАНИАК НА КОНТРОЛА!

4. Връзки, които носят само болка и неудовлетвореност

Такъв тип причини са свързани с прекаленото доверие. Жени, които веднага се доверяват на партньорите си във всяко отношение и впоследствие биват зарязвани в следващите си връзки, поемат по-голям контрол. Те изпитват неудовлетвореност от провала и поради тази причина искат да бъдат постоянно с новата си половинка - за да избегнат болката отдават още по-голяма част от себе си. Тогава, ако дойде нова раздяла, хората се чувстват още по-наранени и още повече се обсебват.

5. Токсични партньори

Най-често жените, които обичат твърде много, избират зависим човек за свой партньор, същият алкохолик, наркоман или комарджия като баща им. Ето защо любовната зависимост често се нарича ко-зависимост. Единият от партньорите е ясно зависим от вещества или начин на живот, другият е емоционално зависим от него.

Какво обаче трябва да се направи? Първо - осъзнайте, че страдате от зависимост. "Да назовеш звяра по име", в умелия израз на Ирвин Ялом, тоест да разбереш и приемеш факта, че нещо не е наред с теб вече е 50% от лечението. Второ - не си струва да се надяваме на "вълшебно хапче", на бързо излекуване. Терапията на емоционалната зависимост трае поне една година, тъй като често тя се основава на травма на привързаност. Обобщаващо обаче е важно да кажем, че зависимостта се лекува, стига човек да иска да се избави от нея.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама