4 типа токсични хора, които трябва веднага да разкарате от живота си


4 типа токсични хора, които трябва веднага да разкарате от живота си
Снимка: Istock

Може да четете най-добрите книги по психология, да ходите на йога, да медитирате, но всичко това е напълно излишно, ако сте допуснали в живота си токсични хора, които тровят душата ви.

Вижте още: До всички необързани жени: Никога не се отказвайте от любовта

Може да се откажете от вредна храна, може да спрете цигарите, но може ли да приключите нездравословна връзка или приятелство, което блокира положителните ви вибрации в живота?

Днес ви представяме 4-те типа токсични хора, а вие преценете имат ли място в живота ви! 

1. Критикът

Били ли сте някога във връзка, в която се чувствате съдени и критикувани, независимо какво правите? Критиката е различна от съвета и е важно да разберете разликата. Чувствате се омаловажавани и вярвате, че никога не можете да направите нещо правилно, колкото и да се опитвате. Критикът може да не ви обижда пряко, но ще съди вашите вярвания, дрехи, работа и начин на живот. А истина е, че това е единственият начин на слабите хора да скрият собствената си несигурност.

2. Пасивно-агресивен

Сарказмът е най-сигурният начин да разберете, че общувате с пасивно-агресивен човек. Те никога не мога да говорят открито и честно за чувствате си, а винаги отговарят с ирония, зад която крият ужасно много страхове и комплекси.

3. Нарцисът

Този тип човек смята себе си за Божи дар на Вселената, знае всичко, най-добрият е във всичко - и не се притеснява да ви го каже. Подобно на пасивната агресивност, нарцисизмът се счита за разстройство на личността и този тип хора са много токсични за околните. Те поставят себе си на пиедестал и гледат на вас като на човек, който винаги им е длъжен за нещо. Нарцисистите често не желаят да правят компромиси, нямат проницателност и съпричастност и искат да бъдат център на внимание.

4. Асоциалната личност

Антисоциалното разстройство на личността (ASPD), както е дефинирано в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5), включва чертите на социопатията (смята се, че е резултат от социални условия като насилие в детството и се характеризира с експлозивно и понякога насилствено поведение, но все още се предполага, че притежават способността за емпатия и разкаяние) и психопатия (възползват се от другите и често участват в измами или други престъпления с различни мотиви, включително алчност и отмъщение). Тези хора често ви откъсват от заобикалящия ви свят с приказки колко е страшен той, колко са лоши хора и че той - асоциалният ще ви пази и закриля от всички зли хора. Асоциалният ще ви изпокара с всичките ви приятели и роднини, без дори да се усетите. Асоциалнят човек е ужасно обсебващ, но крие всичко това с красиви приказки и увещания, че е единственият, който може да ви обича.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама