5 начина, по които първата любов променя живота ви


5 начина, по които първата любов променя живота ви
Снимка: iStock

Никога не забравяме първата си любов. Нужна е само определена песен, споменаване на името и изведнъж отново сте на 15 години. В главата ви нахлуват спомени за очите му, усмивката, начина, по който мирише. Понякога е толкова реално, че ако затворите очи и сте отново там за част от секундата.

Според психолозите е напълно нормално да се изгубвате от време на време в спомена за тези трепети. А розовите лещи, през които ги виждате, са много повече от щастлива носталгия. Ето как първата любов променя мозъка ви и поставя началото на бъдещите ви отношения.

Вижте още: Трудно се обичат жените на въздуха, пълни с мечти

1. Вгражда живи спомени в мозъка

Все още можете да чуете закачливия смях на първата си любов и да усетите как пеперудите започват да пърхат, нали? Тези спомени остават в ярки цветове, докато други са сиви и пиксализирани. Терминът за това е флаш памет. Тези моменти, както повечето, които се случват при първи любовни срещи, ангажират всички сетива наведнъж, създавайки уникална комбинация от емоция и изненада, която се вгражда в мозъка завинаги.

2. Създава калъп за всички следващи връзки

Тази първа любов създава „шаблон“, който се превръща в светия Граал на връзките и с него ще измерваме всички бъдещи партньори. Сюзън Андерсен, психолог от Ню Йорк, е на мнение, че „Мощните първи връзки могат да отпечатат татуировка в ума ви, който се активира при по-късни взаимодействия“.

3. Помага ни да определим какво е любовта

Първата любов променя възприятието ни за това, което е възможно. Д-р Нанси Калиш, професор по психология в Калифорнийския държавен университет в Сакраменто, твърди, че цялото това преживяване на даване и получаване е толкова ново и непознато, че трябва да изследвате заедно неизвестното, за да стигнете до заключение какво е любовта.

4. Оформя чувството за идентичност

Бестселърът на психологическа тематика „Ролята на романтичните отношения в развитието на подрастващите“ затвърждава теорията, че първата любов през тийнейджърските години играе важна роля за формирането на нашето чувство за идентичност. Ако връзката ни е положителна, ние развиваме увереност и усещане, че сме привлекателни и желани. Отрицателният опит, от друга страна, може да има неблагоприятни ефекти върху самочувствието ни.

5. Първата любов учи да опознаваме в дълбочина другите

Голяма е вероятността първата ви любов да е човек, с когото сте израснали или учили заедно. Те са били с вас по време на някои неудобни и неприятни етапи, свидетели са на вашите триумфи и провали. Те са били най-голямата ти подкрепа и рамото, на което да плачеш. Изграждането на силно доверие, въз основа на споделени дълбоки преживявания, ни учи какви трябва да са истинските отношения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама