Доброволният отказ от секс. Защо?


Доброволният отказ от секс. Защо?
Снимка: iStock/Guliver

Учени от университета в Станфорд са заключили, че до 2050 г. хората вече няма да правят секс, за да заченат деца. Мъжете и жените в млада възраст ще даряват сперматозоиди и ще замразяват яйцеклетки, за да могат да продължат кариера, саморазвитие, да пътуват и да станат съзнателни родители през втората половина от живота си, докато не навършат 40-50 години. Освен това самият секс като начин на взаимодействие в двойка може да изчезне.

Още през 70-те години на миналия век американският изследовател Джон Калхун провел експеримент върху бели мишки, наречен "Вселена-25". Каква била целта? Гризачите са толкова сходни с нас в социалното си поведение, че благодарение на изследванията било възможно да се предскажат промени в ежедневието на човек много години предварително. Бил създаден прототип на рая за мишки - идеална къща, където имало достатъчно ресурси: храна, вода, място за живеене. Отначало животните активно развивали територията и се размножавали. Продължителността на живота на мишките се увеличила, защото била създадена безопасна среда. Тогава, в условия на свръхнаселение, се появила интраспецифична агресия. Женските почти не забременявали, имало случаи на канибализъм, животните изяждали своето потомство. Мъжките, от друга страна, избирали социалната роля на нарцисите: те преставали да се стремят към чифтосване, заселвали се отделно, предпочитали хомосексуални отношения и се грижели само за козината си. Женските в плодородна възраст избирали да живеят в своите къщи сред други женски.

Днес в един мегаполис, където има твърде много хора и няма достатъчно жизнено пространство, наблюдаваме подобно поведение у хората. Мъжете в репродуктивна възраст стават метросексуални, помпат мускули във фитнес залите и посещават салони за красота. Жените все повече предпочитат да градят кариера и ако живеят в хетеросексуални бракове, то това е само в името на комфорта. Сексът рано или късно напуска такава връзка.

Много психолози смятат, че в следващите няколко десетилетия най-търсените качества ще бъдат емоционалната интелигентност и комуникативните умения, тоест просто способността да общувате с хора. Всъщност с настъпването на ерата на информационната комуникация ние все по-малко общуваме на живо. Японските власти отдавна алармират за ново поколение индивиди - хикикомори - млади хора, които не се интересуват от нищо, не изграждат кариера, не се стремят към брак, общуват само в интернет или чрез чат приложения. Съзнателно се изключват от социалния живот. Те живеят или с възрастни родители, които ги хранят, или получават обезщетения за безработица. Има много причини за това поведение: от тревожност или шизофренно разстройство на личността до депресия, но такова поведение не може да бъде обяснено само с психични проблеми.

Факт е, че сексът е единствената физиологична нужда на човек, която включва участие в процеса на двама. Всички останали нужди - храна, сън, ходене до тоалетната - можем да осигурим за себе си.

Но тъй като всеки комуникативен акт е свързан с много чувства - страх от отхвърляне или провал, срам от въображаемите несъвършенства на тялото ни, болка от психологическа травма в предишни отношения - по-лесно е изобщо да не влизаме в контакт с друг човек. Чувствата са толкова непоносими, че интимността става ненужна, а фактът за необходимостта от дори проста комуникация причинява панически атаки и появата на психосоматични заболявания.

Въпреки това, чатовете, интернета или другите различни форми не могат да заменят любовта в една двойка. А няма нищо по-хубаво от истинските отношения!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама