Мачмейкинг по света


Мачмейкинг по света
Снимка: iStock/Guliver

Мачмейкинг е нова за България услуга, която постепенно набира популярност. Промяната в дългогодишните навици се случва бавно. Необходимо е доста време преди определен човек да се довери и да се включи в подобни подбрани запознанства (в България организирани от Club R). Няма да се изненадате, ако ви кажа, че тази съвременна услуга е добре забравена стара история и Мачмейкинг съществува от хилядолетия в различни култури по целия свят. Този начин за намиране на партньор е изпълнявал важна социална роля за създаването на успешни семейства от векове насам.

Китайската сватовница

В Китай мачмейкъри са съществували от преди повече от 2000 години, когато мачмейкинг се е ползвал предимно за бракове между млади хора от високопоставени семейства. Сватовниците са били жени, които са уреждали възможно най-благоприятните условия за брак. Социалното положение, финансовото състояние и местоживеенето са били от съществено значение за това до колко два рода са подходящи за свързване.

В началото ролята на сватовници са поемали родителите, но с времето се появяват професионални мачмейкъри, на които се заплащала „комисионна“ от предложената зестра.

И до днес в Китай има многолюдни Мачмейкинг събития. Там родители на необвързани младежи носят „визитка“ на своето отроче - снимка, кратко описание на материално състояние, професия и, може би най-важното, за кои градове в Китай има разрешително за пребиваване. Последното е нещо подобно на жителството по време на социализма в България.

В китайската култура и до днес битува разбирането, че има една определена възраст, до която жената или мъжът трябва да са сключили брак.

След като Gong Haiyan, млада студентка, започва да излиза от възрастта за женене, решава да потърси бъдещия си партньор в сайтове за запознанства. Но за съжаление се оказва, че в тези сайтове има както сериозни мъже, така и женени господа, които търсят просто забавление. Това е причината Haiyan да започне един от най-успешните в момента сайтове за запознанства в Китай и от самотна студентка да стане милионер и корпоративен магнат. Нейната услуга е прецизна и дава успешни резултати не само за „елитни“ клиенти, а и за „обикновени“ хора, които не изглеждат като извадени от корицата на лъскаво списание.

Но не само родители и професионалисти помагат на младите да се запознават помежду си, за да се женят. В държави като Южна Корея и Китай са много популярни реалити предавания за събиране на двойки.

Едно от най-популярните е „Сигнал на сърцето“ (Heart Signal). В него осем млади необвързани са затворени заедно за един месец в уютно жилище и зрителите тръпнат в очакване на финалната развръзка. А тя се състои в това участниците да разберат кой към кого трепти. Те обаче нямат право директно да коментират чувствата си, а само да намекват за тях. След края на деня, който всички прекарват заедно, участниците имат право да изпращат един на друг анонимни съобщения през телефоните си. Има и коментатори в студио, които обсъждат ситуациите, предполагат кой кого харесва и обсъждат поведението и личностовите характеристики на всички в жилището.

Еврейският мачмейкър - шадхан (shadkahn)

В еврейската култура мачмейкърът е уважавана личност и има основна роля в обществото. Според еврейските разбирания първият мачмейкър е Бог, който създава Адам и Ева и ги събира, за да продължат човешкия род.

За евреите е било от съществена важност да се обвързват помежду си и да съхраняват семейните, културни и религиозни ценности. По тази причина те са имали и много строги правила относно обвързването. Един народ без държава намира много различни начини, за да се съхрани. Един от тях е да има контрол и регулация на общността. Затова църквата е имала основна роля в процеса на създаване на семейства между евреи.

Широко разпространена практика е било да се ползват и услугите на професионални мачмейкъри. Това са били предимно омъжени жени, които са имали добро място в общността и са познавали хората, тяхното материално състояние и нужди.

В ортодоксалните и крайно религиозните еврейски общности все още задължително се използват услугите на професионален мачмейкър. Тези, които не могат да си го позволят, се допитват до приятели и техните съпруги, за да намерят своите половинки.

В този контекст мачмейкингът е важно занимание с голямо социално значение. Това е професия, която не се е променила много през годините. Тя остава водеща и поради друга причина. Мачмейкърът е този, който говори с младите за семейство и любов. Може би той, заедно с равина, са най-близкото до брачен консултант, което такъв тип общност би допуснала.

По всички континенти и почти във всички държави Мачмейкинг съществува и до днес в по-архаичната или в съвременната си версия. Но спираме до тук, защото тази статия би станала прекалено дълга, ако продължим с разходките по глобуса.

Появата на модерния Мачмейкинг е логична в динамиката на съвременното общество. Колкото по-материално и консуматорско е ежедневието ни, толкова по-често да се вглеждаме в традиции и подходи, които преди време са свързвали хората и са създавали здрава емоционална среда. Причината Мачмейкинг да става отново актуален, е че в изнервеното ни ежедневие имаме все по-малко време и енергия за запознанства с нови хора и искрено човешко общуване. А как и къде да срещнем онзи специален за нас човек? Мачмейкинг е един от вариантите.

* Малко повече за предлаганата от ClubR мачмейкинг услуга можете да прочетете тук.

Автор: Любомира Денева, психолог и мачмейкър

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама