Интересни психологически факти, които ще ви изненадат


Интересни психологически факти, които ще ви изненадат
Снимка: iStock/Guliver

Всички ние искаме да научим повече за себе си и за нашите мисли. Това, което не разбираме, са устройствата на подсъзнанието ни. Това не е въображаемо понятие. Всъщност подсъзнанието ни съдържа повече информация, отколкото има в съзнанието ни. Неговата задача е да съхранява, организира и интерпретира данни от преобладаващите мисли.

Силата на подсъзнанието може да се превърне в могъщ съюзник, ако знаете как да го контролирате. Първо обаче е хубаво да научите няколко интересни психологически факта, които ще ви изненадат.

30% от времето умът ви просто броди...

Може и да не го осъзнавате, но умът ви наистина броди, дори и да не искате. Много от нас мислят, че ние напълно контролираме себе си, но това не е така. Нямаме пълен контрол над себе си, но това не е толкова зле. Докато една част от мозъка обръща внимание на това, което трябва да се прави, има и друга част, която е заета с нещо друго, което ви кара да имате специални мисли, които се появят дълбоко в мозъка. Понякога тези несъзнателни мисли допълват идеите, които дори не сте знаели, че съществуват, или генерират планове за решаване на проблеми.

Харчите повече пари, когато не ги виждате и не говорите за това

Статистиката сочи, че човек, който има дебитна карта, харчи до 20-30% повече. Смисълът на факта, че лицето, което има карта купува повече, се крие във факта, че той не усеща парите. Затова не съжалява. Когато видим сметките или говорим за тях, това предизвиква чувство на безпокойство за разходите. Парите в кеш изглеждат като изчерпващ се ресурс и всеки се опитва да съхрани този ресурс.

Стресът ви лишава от качествена производителност

Очевидно стресът пречи на работата и ви прави по-непродуктивни. И го прави по начин, който може да не осъзнавате. Това ви кара да оспорвате дори правилните решения и определено обърква мислите ви. Така вие не може да се концентрирате и да действате качествено. Затова не подценявайте влиянието на стреса върху живота си.

Усвояваме само малко част от информацията, която получаваме

Знаете ли, че мозъкът може да усвоява само малка част от информацията, която достига до нас всеки ден и всичко останало ще бъде загубено някъде. Ако намалите информацията, умът ви ще се стреми към повече. Умовете ни обичат постоянно да учат нови неща, но на малки порции - не повече от две или три в даден момент. Те са склонни да се претоварят от многото информация, както компютрите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама