Шоколадът и любовта


Шоколадът и любовта

„Без значение дали съм тъжна, щастлива, изморена, или просто ми се иска да се насладя на нещо вкусно – блокче шоколад винаги ме кара да се чувствам добре.“ Ако това чувство ви е познато, определено не сте сами. В най-сладкия месец от годината бихме искали да споделим с вас някои любопитни факти относно връзката между шоколада, любовта, културата и забавлението.

Чувстваш се по-добре още от първата хапка

Чували ли сте някога за хора, които твърдят, че просто са пристрастени към шоколада? А може би вие самите сте такива? Истината е, че шоколадът съдържа вещества, познати със способността си да повлияват на мозъка и да създават чувства на щастие – чувства, които много от нас желаят да изпитат отново и отново. Тираминът и фенилетиламинът в какаото са свързани с настроението и могат да предизвикат чувство, много наподобяващо влюбването. Тези съставки плюс, разбира се, прекрасния вкус на какаото, са известни с това, че допринасят за доброто ни настроение и понякога дори за спад в напрежението и умората. Ето защо много от нас толкова обичат шоколада.

Как се казва „шоколад“ на езика на ацтеките?

В нашата култура шоколадът е възприеман като символ на лукса и глезотията, но той изглежда е придобил подобно значение много преди миналия век. Първите хора, които са консумирали какаови напитки, са били американските индианци, които наричали какаовото дърво „тбораумх“, а именно „напитката на боговете“.

Какаовата напитка е била смятана за свещена напитка, която възвръщала младостта, което довело до нейното превръщане в престижен елемент на ежедневието. По време на управлението на Монтезума, владетел на ацтеките, шоколадът станал още по-престижен, когато Монтезума позволил да пият какао само мъжете с висок обществен статус. Широкоразпространено сред ацтеките е било вярването, че една чаша от тази божествена напитка позволявала на мъжа да издържи цял ден без ядене и пиене.

Само още едно парченце...

Свързването на шоколада с луксозна атмосфера и пристрастяващи приятни емоции продължило и през 17 век, по време на който шоколадът бил използван изключително и само от испанската аристокрация, тъй като цената по това време била много висока, а рецептата за направата на шоколад се пазела в тайна дълги години.

В по-късните векове тайните на рецептите за приготвянето на храната и напитката се разпространили, но шоколадът все още остава лукс, който се консумира на малки порции и само когато имаме истинско желание за това. Причината за това може би се дължи на многобройните противопоставяния на търсещите здравословен начин на живот срещу шоколада.

Проучванията върху ефекта на шоколада спрямо човешкото тяло продължават и до днес, като все повече и повече научни издания подкрепят тезата, че шоколадът с висок процент съдържание на какао носи много ползи за здравето, когато се консумира умерено. Проучванията също така показват, че маите са били прави, и какаовите зърна са били определяни като супер плод – изключително богати на антиоксиданти и на много други полезни вещества.

Със сигурност знаем, че консумацията на шоколад ни носи малко повече усмивки и винаги я свързваме с приятни емоции. Когато човек е усмихнат, е значително по-привлекателен за представителите на противоположния пол. Може би това е една от причините предстоящото декемврийско Парти за необвързани да бъде с тема Шоколад. Организаторите са Club R, а на партито се очаква както винаги да присъстват над 250 необвързани. Гостите ще са подложени на двойна доза емоции, носейки със себе си сладко изкушение, за да намерят своята половинка.

Какво се случва, когато към новите срещи, фенилетиламина, ацтеките и испанската аристокрация прибавим шоколадови изненади и диви танци, можете да видите сами – на 18.12 в клуб „Грамофон“. Единственото условие, за да се включите в Sexy & Single Party: Шоколад, е да сте необвързани и да носите нещо сладко (бонбон, шоколадче, вафла, близалка...), което да споделите с другите гости на партито, а високите амплитуди на горещите страсти и настроение ще дойдат сами. Вече имате обяснение защо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама