Учени: Ето колко време се лекува "разбито сърце"


Учени: Ето колко време се лекува "разбито сърце"
Снимка: iStock

Раздялата обикновено завършва с продължителна тъга. Научна статия, публикувана в British Journal of Positive Psychology, разкрива средно колко време отнема на хората да се възстановят от болезнения край на отношенията.

Вижте още: 6 знака, че сте във връзка с ненадежден човек

Когато „сърцето е разбито“, надделява чувството за безполезност, което подтиква пострадалия да се „хване“ още по-здраво за това, което вече не е налично. В такива случаи възниква объркване, гняв, тъга и разочарование. Нещо повече, ако имате ниско самочувствие, което ви кара постоянно да се самообвинявате и омаловажавате, преодоляването на раздялата е по-трудна, така че „изцелението“ върви по-бавно.

Именно заради това учените твърдят, че преодоляването на раздялата зависи от това колко е голямо самочувствието ни.

Според констатациите на 71 процента от 155 възрастни са им били необходими около 11 седмици, за да започнат да преодоляват раздялата. До края на тези близо три месеца участниците в проучването са успели да започнат да виждат добрите страни на раздялата си. Освен това те са започнали да чувстват „зрялост“ и готовност да се съсредоточат върху целта – положителни промени в живота им след края.

В заключение учените отбелязват, че факторите, които влияят на тази времева рамка, зависят от самия човек и от приключилата връзка.

Вижте още: 10 признака, че връзката ви е на своя финал

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама