3 думи, които са пагубни за връзката


3 думи, които са пагубни за връзката
Снимка: iStock/Guliver

Всяка успешна връзка се гради върху едно единствено нещо - комуникация. Колкото повече неща споделяме на партньора си, толкова по-стабилна е връзката. Но всяка двойка, колкото и стабилна да е, винаги преминава през скандали и неразбирателства. Тогава значението на комуникацията и в частност на думите е много по-голямо. Когато сме ядосани, наранени или раздразнени е много по-лесно да кажем нещо, което не мислим и което ще нарани партньора ни, ще го ядоса или обиди. Затова в такива моменти е важно да премисляме добре, преди да кажем нещо, за да не съжаляваме след това или още по-лошо - да сложим край на иначе хубавите си отношения.

Думите са мощно оръжие, много по-мощно, отколкото повечето хора осъзнават. Те изграждат всичките ни връзки с хората, независимо дали става въпрос за приятелства или партньорства. Затова е важно да знаем малко повече за влиянието им. Ето 3 думи, които могат да имат пагубен ефект върху една връзка:

"Трябва"

Когато използваме в изреченията си "трябва", "трябваше" или "не трябва", партньорът ни ги приема като команди, идващи от по-висшестоящ. Те разрушават баланса и ни превръщат от равноправни партньори в командващ и подчинен. А това се отразява зле, особено на онзи, който е в ролята на подчинен.

Вместо това: Ще бъда много щастлива, ако…

"Ти"

В момента, в който започнем да описваме емоционалното си състояние с думата "ТИ", нещата започват да се влошават. Например: с изречението "Ти никога не ме слушаш" може да имаме желание да опишем своите чувства, но в действителност партньорът ни чува единствено обвинения, че не е достатъчно добър, старателен и внимателен във връзката.

Вместо това: "Чувствам че,…"

НИКОГА НЕ КАЗВАЙ ТОВА НА ЖЕНА

"Очаквам"

В една поговорка се казва, че щастието започва там, където очакванията свършат. В света на любовта и връзките това важи с пълна сила. Изречения, включващи "очаквам", натоварват отношенията. Така партньорът се чувства притиснат и натоварен с вашите очаквания и със страха от провал и разочарование. А те са нещото, което наистина може да разруши една връзка, чиято основна идея е да бъде изградена върху взаимното желание да двама души да живеят заедно живота си.

Затова, когато имате връзка, подбирайте умело думите си, защото дори една, казана в неподходящото време и по неподходящ начин, може да има разрушителен ефект.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама