Как да разберете, че отново трябва да се съберете


Как да разберете, че отново трябва да се съберете
Снимка: iStock/Guliver

Скъсването не е приятно. Може би сте пропуснали знаците за токсична връзка и нещата не са проработили или може би сте осъзнали, че с партньора си не сте били съвместими. Независимо от всичко, след раздяла винаги боли. 

Да се съберете отново, от друга страна, може да бъде наистина невероятно. Но как може да знаете дали е добра идея или не е. 

Понякога не е лоша идея отново да подновите отношенията си - това може да доведе дори до по-добра и щастлива връзка.

Друг път, има потенциала да бъде емоционално изтощаващо и разрушително. Точно когато започвате да обичате себе си, се появява бившият ви.

Ето как да разберете кога си струва да му дадете втори шанс. 

1. Помислете защо сте скъсали

Когато бившият ви приятел ви потърси отново и иска да се съберете, трябва на първо място да помислите добре защо точно нещата не са се получили. Има ли нещо, което може да се промени? В много случаи нещата, заради които сте скъсали, все още ще бъдат проблем - различни ценности, лоша комуникация, психични проблеми, липса на привличане или сексуална несъвместимост.

Най-добрите събирания се случват, когато разделите са били заради време или големи разстояния. Понякога трябва да се отдръпнете и да подредите живота си, за да се превърнете в човек, който може и знае как да се отнася с другия по начина, по който заслужава.

2. Уверете се, че сте били достатъчно време разделени

Оказва се, че има научна причина защо трябва да си дадете време, преди дори да помислите отново да се съберете. Раздялата ни въздейства на невропсихологично ниво, подобно на абстиненция. Изследвания са открили чрез сканиране на мозъка, че хора, които са силно влюбени, имат същите активирани региони, както тези, които се свързват с пристрастяването. За да помислите на трезва глава и да вземете решение за бившия си приятел, трябва да почакате да отмине периода на отказване. Това зависи от човека, но 2-3 месеца са подходящо време.

3. Проучете причините си

Наистина е важно да разберете защо искате да се съберете. Едно нещо е, ако просто го обичате и ви липсва, но е напълно различно, ако действията ви идват от по-негативно място. След раздяла естественият процес е отново да започнете да излизате, а това може да е предизвикателно преживяване, особено ако бившият ви започне да го прави, преди вие да сте готови. 

4. Обсъдете какво сте научили след раздялата

Комуникацията е ключът към всяка връзка, романтична или друг тип. Първата стъпка, която трябва да предприемете, когато мислите за събиране, е да обсъдите какво сте научили през времето, когато сте били разделени. Някои въпроси, по които да помислите: Какво е научил всеки един от вас за себе си и за другия? Какво се е променило, откакто се разделихте, което ви кара да мислите, че този път ще бъде различно? С какво сте готови да направите компромис този път? Как всеки един от вас вижда бъдещето ви заедно? Защо сте по-силни заедно като екип? Не бягайте от тези трудни въпроси и не оказвайте натиск върху себе си да направите незабавно решение.

5. Запитайте се дали може отново да се чувствате сигурни

Най-важно е да се чувствате сигурно във връзката си, преди да продължите напред. След като се чули какво има да ви каже бившият ви приятел, запитайте се дали може да му простите, отново да му повярвате и да продължите напред заедно. Щастливите двойки се чувстват сигурно във връзката си. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама