Как да преодолеем ревността от миналото


Как да преодолеем ревността от миналото
Снимка: iStock

Всеки знае какво е ревността: човек, който забранява на приятелката си да прекарва време с познатите си или съпруга, която наблюдава всяка стъпка на мъжа си, като детектив. Има още много такива примери. Но има и друга ревност - към миналото.

И от двата вида ревност е трудно да се отървем. Освен това обикновено е по-трудно да се възстановим от ревността от миналото, просто защото е насочена не към настоящето, а към минали неща, които са оставили следа в нас. Самият факт, че страдащ ревнив човек разбира колко ирационални са чувствата му към събития, останали в миналото, да се отърве от тази напаст е трудна задача.

Ревнивецът разбира интелектуално, че всичко, което го притеснява, е изоставено, но на емоционално ниво не може да се отърве от тежките мисли. В резултат на това той попада в омагьосан кръг - колкото повече осъзнава, че мислите му са луди, толкова по-дълбоко се потопява в тази лудост.

За съжаление, фрази като „Забрави за това вече“ или „Неговото (нейното) минало го направи такъв, какъвто е сега“ не помагат на ревнивите. Ако му беше толкова лесно да реши сам - „Това е всичко, няма да мисля за него вече. Стига съм живял в миналото.“ – то щеше да го направи отдавна.

Как да преодолеете тази ревност, вижте в следващите редове.

КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ СЛЕД ПРЕДАТЕЛСТВО НА СЪПРУГА

1. Не мислете за минали времена

Колкото повече мислите за събития от миналото, толкова повече тревожност ще расте. Тя ще започне да се подхранва, именно от постоянните мисли и опитите да се връщате назад във времето.

2. Увеличете самочувствието

Запомнете - ако не можете да промените ситуацията, променете отношението си към нея. Проблемът не е в миналото, а в изкривяването му. Предстои ви много работа, за да повишите самочувствието си и да намалите страха, че партньорът ви ще намери някой „по-добър“. В сърцето си се притесняваме за миналото на партньора си, въпреки това, защото се страхуваме да не го загубим в настоящето. Помислете какво не харесвате в себе си - вероятно мислите, че партньорът ви не харесва тези черти. Погрижете се за себе си.

3. Спрете да обвинявате

Ревността от миналото често има и силен елемент на убеденост. Вашият партньор може да е направил нещо в миналото,за  което ви боли или ви разгневява. Затова е изключително важно да се работи върху това и да се премахне това осъждане.

Затова ето какъв е ключът за възстановяването ви: работете върху самочувствието, спрете да обвинявате партньора си и се опитайте да не попаднете в капана на прекомерните мисли за миналото и скоро ще почувствате как мъките на ревността започват да ви напускат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама