Как може да се справите с ревността


Как може да се справите с ревността
Снимка: iStock/Guliver

Зад ревността често се крие повече от страх от загуба на конкретен човек. Може би животът ви е отровен от съмнения или чувство на „подценяване“ и „неприязън“, или тъжно преживяване в миналото… За да спрете ревността на друг човек, първо трябва да разберете себе си.

1. ВЯРВАЙТЕ В ДОБРОТО

Ревността е това, което се подхранва от страх. Прекарвате много време в притеснения за нещо лошо, което може никога да не се е случило и никога да не се случи. Освен това навикът да подозирате и да не се доверявате само увеличава вероятността да се случи нещо неприятно, създавайки ефекта Пигмалион. Вместо това се фокусирайте върху доброто, бъдете щастливи от това, което имате, и не съжалявайте за това, което ви липсва.

И помнете: ако някой ще ви нарани, не можете да направите нищо, за да го избегнете. Тук няма да помогне нито контрол, нито "наблюдение", нито шпионаж, нито разпити, нито ревност, нито опит за вдъхновение на вината. И ако се доверите на някого, тогава се доверете напълно.

2. МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА КАЖЕТЕ НЕЩО

Когато усетите, че сте затрупани от ревност, има само един изход - да не реагирате. Защото бурна сцена на ревност може да доведе до края на една връзка. Правилото „убий чудовището, докато е малко“ ще ти помогне да се задържиш - тоест прогони злите мисли веднага щом те дойдат. Ако партньорът ви говори с някого, включете самоконтрола, дишайте дълбоко, бройте до сто... И спокойно обсъдете с него какво точно ви е накарало да се притеснявате и да изпитвате ревност.

3. ПРИЗНАВАНЕ, ЧЕ РЕАЛНОСТТА Е ОТГОВОР НА СТРАХА

В момента на ревността ние дори не реагираме толкова на поведението на друг човек, колкото на отрицателните си мисли за това поведение. С други думи, това е реакция на вашия страх, на възможен сценарий, който превъртате в главата си и който в действителност никога няма да бъде реализиран.

Помислете, ако сте родител и например детето ви се разбира добре и си играе с друг възрастен, няма нищо лошо в това. Това не означава, че той е по-добър или по-важен от вас - подобна позиция ви поставя в позицията на защитник. Колкото повече се защитаваш, толкова по-подозрителен и ревнив ставаш.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ПОЛОВИНКАТА ВИ ВИ ИЗНЕВЕРЯВА

4. ВЯРВАЙТЕ В СЕБЕ СИ

По правило ревността е следствие от ниската самооценка и самосъмнението. Понякога крие страх от изоставяне или увереност, че опонентът ви винаги има късмет в любовта повече от вас, или страх, че „нещо не е наред с вас самите“. Уверените хора знаят, че е невъзможно да се угоди на всички и когато правят грешки, те не драматизират ситуацията. Защото всички трябва да се учим в собствените си грешки и да се обичаме повече.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама