Методи за контрацепция през вековете


Методи за контрацепция през вековете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Идеята за контрацепция съществува от хиляди години. Ето няколко странни, дори опасни методи за предпазване от забременяване.

Смята се, че лимонената киселина има контрацептивни свойства. Някога жените напоявали гъба с лимонов сок, която след това поставяли във вагините си. Това се посочва в Талмуда като метод за контрацепция в древните еврейски общности. Сама по себе си гъбата действа като физическа бариера между сперматозоидите и матката. Смята се, че Казанова поставял кората на половин лимон вътре в своите любовници, а останалата чат от лимона използвал за унищожение на сперматозоидите.

В египетски папирус от 1850 г. пр. Хр. се говори за тор от крокодили. Торът от крокодили има алкални свойства, които биха могли да бъдат полезни в контрацепцията. Древните египтяни поставяли топче тор от крокодили във влагалището на жената като физическа бариера за сперматозоидите.

В една пещера във Франция има рисунки, които според историците са първата илюстрация на човек, който носи презерватив по време на сексуален акт. Цар Минос на остров Крит, който е син на Зевс и Европа, използвал черва от коза като презервативи 3000 г. пр. н.е. Най-старите открити презервативи датират от 1640 г. и са направени от животински тъкани, като черва например. Тези презервативи са открити в замъка Дъдли в Англия.

Древните цивилизации смятали, че живакът има лечебни свойства и го използвали за лечение на всякакви заболявания, от кожни обриви до сифилис. В Древен Китай жените пиели горещ живак, за да се предпазят от бременност. Смятало се, че живакът "убеждава" женското тяло, че не може да износи плода и предизвиква спонтанен аборт. Днес обаче е известно, че това вещество е изключително токсично и уврежда бъбреците, белите дробове и мозъка и може да доведе до смърт.

През 16 век на територията на днешна Канада пък пиели отвара от сварени тестиси на бобър. Жените използвали това като средство против забременяване. Те слагали сушени тестиси от бобър в концентриран алкохолен разтвор и след това пиели получената течност.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама