Направете това, за да гарантирате, че любовта никога няма да си отиде


Направете това, за да гарантирате, че любовта никога няма да си отиде
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че за да си отговорите на въпроса, ще живеете ли с любимия човек в щастие и хармония дълго време или ще се разделите, са ви необходими само 5 минути?

Да, точно така!

"Отнема само 5 минути да се предвиди дали двойката има бъдеще или тя ще завърши много тъжно", твърди американският психолог Джон Готман. Той прекара 40 години в проучване на въпроса за прогнозиране на разводите и стабилността на двойките.

Джон Готман изучава всякакви аспекти на поведението на хиляди двойки, опитвайки се да извлече „формула на любовта“. А именно: опитвайки се да направи прогноза за развитието на връзката им.

В процеса на изследването психологът е написал сценарии за стотици двойки. Не е възможно да се повярва в това, но след 6 години се оказа, че предположенията му са потвърдени в 94% от случаите.

Какво помага на щастливите двойки да запазят чувствата си през годините и да останат заедно?

Според Готман определящият фактор, който помага за запазването на чувствата, е ... добротата.

Той вярва, че има само една рецепта за любов: партньорите да бъдат мили и щедри един към друг.

В хода на изследването Готман установява, че онези двойки, които винаги са били спокойни, мили, грижовни и щедри по време на общуване, имат по-голям шанс за дългосрочна и щастлива връзка. В случая психологът подчертава, че това трябва да се случва и тренира всеки ден. Независимо от настроението, наличието на проблеми и други фактори.

АКО ИСКАТЕ ВРЪЗКАТА ВИ ДА ИЗДЪРЖИ, СЪЗДАЙТЕ СИ ОБЩИ НАВИЦИ

И така, какво да правим, за да не загубим любовта?

Бъдете мили един към друг! Всичко останало ще последва.

Тъкмо обратното е при онези двойки, които са нервни, ядосани и враждебни по време на комуникация- те най-вероятно ще се разпаднат. Въпрос на време е това да се случи.

Такива партньори не винаги открито изразяват негативните си емоции, но д-р Готман все пак определя чувствата им чрез физически реакции.

"Докато общуваха помежду си, сърдечната им честота се увеличаваше и на челото се появяваха капчици пот. Чувстваха се така все едно, че са се сблъскали с най-големия си враг, а не с техния партньор в живота", казва Готман.

И напротив, партньорите, които се ценят един друг и се уважават, са имали постоянен пулс и спокойно дишане.

Да, случва се понякога да излезем извън контрол, но е хубаво преди да крещим на половинката си, да се замислим, да дишаме дълбоко и да се успокоим.

Така че, ако искате да запазите любовта си в продължение на много години, просто бъдете мили един към друг!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама