Съвети как да бъдете по-добър слушател във вашата връзка


Съвети как да бъдете по-добър слушател във вашата връзка
Снимка: iStock/Guliver

Общуването наистина е важна основа в стабилните и здрави отношения, но има два елемента на общуването: говорене и слушане. Говоренето е общ елемент, с който всеки може да се справи, но този път ще се фокусираме към по-важната част- слушането. Много хора говорят, но малцина от тях могат да слушат и разбират събеседника. Но какво трябва да направи човек, за да стане по-добър слушател в една връзка?

1. Слушайте по-често

Чудите се как да станете по-добър слушател? Съвет номер едно е да слушате по-често. Може би вие често си казвате, че забравяте как да слушате. Забравете малко за гордостта си и бъдете по-търпеливи. Разберете какво иска да ви каже вашият партньор. След като се обучите да слушате по-често, това ще се случва естествено, когато разговаряте с гаджето или приятелката си.

2. Общуването е двупосочна улица

Както бе споменато по-рано, комуникацията е двустранен процес: когато единият говори, другият слуша. Тези роли се сменят от време на време. Конфликтът възниква, когато тези роли изобщо не се разменят и само един говори, а другият дори не може да го разбере. Имайте предвид, че трябва да запомните кога да спрете да говорите. Добра комуникация никога не може да бъде постигната, ако тези роли не се разменят редовно между влюбените..

3. Оставете телефона си

Когато разговаряте с любимия човек, особено ако обсъждате важен въпрос, за вас е жизненоважно да оставите телефона си. Това показва, че уважавате човека, който говори и че наистина искате да чуете това, което той или тя има да каже. Грубо е, ако човек продължава да проверява телефона или да се занимава с нещо друго по време на разговор лице в лице. За да бъдете по-добър слушател, оставете телефона си в безшумен режим, защото тези имейли и известия могат да почакат.

РАЗДЯЛАТА - КАК ДА Я ПРЕЖИВЕЕМ ПО-ЛЕСНО?

4. Не прекъсвайте

Друго важно правило, за да станете по-добър за слушане, е никога да не прекъсвате човекът, който говори. Чуйте какво казва той/тя и изчакайте, докато приключи, а след това споделете мислите си по темата. Неговият или нейният принос по въпроса е също толкова важен, колкото и вашият. Показвате грубост всеки път, когато прекъсвате човека, който говори.

5. Важен  е контактът

Представете си, че разговаряте с някой, който никога не ви гледа в очите. Като добър слушател е важно да осъществите и поддържате този контакт. По този начин показвате на партньора ви, че сте много фокусирани върху темата. Не е нужно да го гледате в очите, за да направите това, просто обикновен небрежен поглед ще свърши работа.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама