Раздялата– как да я преживеем по-лесно?


Раздялата– как да я преживеем по-лесно?
Снимка: iStock

Лесно е да се каже, че след като човекът, когото дълго време сте смятали за мъжа на живота си, си е отишъл от нас, трябва да обърнем страницата, да зачеркнем миналото и да гледаме само напред.

В действителност радялата е една малка смърт, която трябва да понесем с достойнство, колкото и да ни е трудно това, превръщайки сантименталния си провал в победата над самите нас.

Уви, въпреки че той завинаги ни е напуснал, на нас ни е невъзможно да престанем да мислим за него.

Но как да преживеем раздялата по-лесно?

Не търсете веднага утеха в прегръдките на друг!

Разбира се, че не можем да забравим веднага хубавите дни, но след като минат най-трудните моменти, здравият разум ни диктува да заключим спомените си и да си забраним да допускаме направените досега грешки, без обаче да страдаме, заради тях – каквото било, било.

Дали бягството от самотата в нечий други прегръдки е най-нормалния изход?

Да, така смятат психолозите, но не веднага.

Една наранена жена си признава, че понеже се страхувала от самотата, веднага се опитала да започне връзка с друг човек и това се оказало направо безумие.

“Постоянно сравнявах новия си приятел с напусналия ме, упреквах го, че не е като него. В резултат на това той ме изостави още на първия месец от връзката ни.”

Така, че изчакайте малко – от три до пет месеца е разумният срок, през който ще имате време и да си направите равносметка, и да се огледате наоколо.

Не мислете да си отмъщавате!

ПОНЯКОГА ДУМИТЕ КАЗВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ЧУВАМЕ

Не се втурвайте спонтанно в нечие легло само за да накарате “бившия” да ревнува – няма да успеете.

Търсете му замяна, защото това ще ви помогне да възвърнете емоционалната си стабилност, увереността в себе си и душевното си равновесие, но без да се оставяте да ви завладее желанието за мъст. То само може да ви захвърли в един омагьосан кръг, от който няма излизане – стремежът да отмъстите често има ефект на бумеранг и може да се обърне точно срещу вас.

Защото да преследваме някого с омразата си означава преди всичко, че още не сме се освободили от емоционалната си зависимост от него.

А това ще стане едва когато изберем между любовта и честолюбието и анализираме трезво причините за своя провал. Само тогава ще се отблъснем достатъчно силно от емоционалното дъно, което сме достигнали, и в крайна сметка ще излезем от мъчителната раздяла по-силни и по-зрели като личности.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама