За да бъдете щастливи, преодолейте страха в любовта


За да бъдете щастливи, преодолейте страха в любовта
Снимка: iStock

Можем да бъдем измамени, изоставени, обременени със задължения, за които не сме готови ... В дълбините на нашата любов винаги има страхове. Колко ни пречат, зависи от нашата вътрешна увереност.

Основни идеи, които да запомните:

Всяка връзка е придружена от страхове. Чакаме разбиране, любов и грижи. И ние също много се страхуваме да не получим това, което искаме.

Изкривеното възприятие на отношенията ни кара да отхвърляме дори неутралните действия на партньора.

Важно е да забележите грешките, повтарящи се във връзката и да разберете причината им.

Можете да изградите увереност и да се отървете от страховете във връзката, ако си спомняте, че ние създаваме връзката заедно и трябва да се научим да заемаме активна позиция.

 „Нашите страхове показват колко важни са отношенията за нас“, подчертава Татяна Потьемкина, системен семеен психотерапевт.

Влизаме в любовна връзка с набор от очаквания, фантазии и надежди, насочени към партньора. Чакаме приемане и разбиране, интимност и признателност, любов и грижа. За нас е важно да потвърдим своята стойност и уникалност в очите на този, когото считаме за близък. И в същата степен се страхуваме да не бъдем толкова страстно желани.

Следователно страхът да бъдеш отхвърлен или изоставен, ненужен или незначителен, или дори контролиран, да не отговаряш на очакванията на партньора или да бъдеш провал в очите му - винаги върви ръка за ръка с нашите очаквания.

Поемете риск!

 „Много млади хора идват на моите консултации - казва психоаналитикът Катрин Одибър, - и повечето от тях се страхуват, че могат да пострадат поради неправилен избор на партньор. Зрелите пациенти имат и други страхове: да бъдат сами, да бъдат манипулирани, доминиращи, предадени ... Забравяме, че любовта винаги е риск, защото любовта съдържа възможността за загуба. Човек трябва да приеме това, за да може да обича."

ТЕЗИ НАВИЦИ ВИ ПРЕЧАТ ДА НАМЕРИТЕ ЛЮБОВТА

В кабинетите на психолозите има много истории за измама с горчив извод: „Няма да се подложа на тази стръв“. Те се допълват от истории за това как двамата не са се отворили един към друг, страхувайки се от предателство, за илюзии, които ни позволяват да не се изправим пред нашата реалност и реалността на друг, за отказ на любовта от страх, че тя няма да бъде вечна. Поемете риска. Обичайте и спрете да се страхувате за неща, които може изобщо да не се случат.

Когато идентифицираме страховете, получаваме възможност да им се противопоставим. Задайте си важни въпроси, като:

Какъв тип партньор търся, от който бягам? Какво в поведението ми създава проблем за мен или за връзката ми? Полезно е да определим какво ни липсва и от какво се нуждаем и да признаем тези нужди без срам и вина.

Тези въпроси изискват да станем главен герой в нашата история.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама