Защо и жената трябва да прави първата крачка при онлайн флирт


Защо и жената трябва да прави първата крачка при онлайн флирт
Снимка: iStock/Guliver

Приятно е да ни харесват. А още по-приятно е, когато и ние харесваме човека, който е проявил внимание към нас. Във времената на социална изолация ни липсват реалните контакти, но пък се отварят много повече възможности за онлайн общуване – ивенти, коучинги, уебинари, виртуални партита. Всички те са шанс да се срещаме с хора, с които имаме подобни интереси или търсим общи житейски преживявания, както и да разширяваме социалния си кръг.

Тук ще говорим по-конкретно за платформи и сайтове за запознанства, както и онлайн събитията за необвързани. В ситуацията на Новото нормално, те стават все по-популярни сред търсещите нови срещи от всички възрасти.

Фактът, че в някое приложение или сайт профилът ни събира харесвания, е много зареждащ. Не е като истинския флирт, но все пак ни дава самочувствие. А още по-приятно се чувстваме, когато и ние спрем погледа си на харесалия ни. И имаме мач! А сега какво?

В нашето общество все още вирее очакването, че мъжете трябва да са по-активната страна, що се отнася до флирт и запознанства. Обикновено те дават харесване и чакат да бъдат харесани. И когато са харесани, очакването е те да предприемат съответните стъпки – чат, телефонно обаждане, предложение за среща.

Какво става, след като имаме двустранен интерес? Толкова важно ли е мъжете да са по-активни, за да стигнем до среща, пък било тя и виртуална? Или не е толкова фатално, ако предложението за среща дойде и от страната на момичето? Сигурна съм, че не всяка от нас е готова на такава стъпка. Какво ще си помисли той? Че съм отчаяна, че нямам други варианти... Ами ако ме отхвърли?

Страхът от отхвърляне е основно притеснение и при мъже, и при жени, когато става дума за запознанства. Всеки от нас е преживявал отхвърляне, неглижиране, seen-ване, гоустване (ghosting). Два дни си пишем интензивно, почти денонощно, той/тя отговаря светкавично. Започваме да фантазираме и да усещаме, че се влюбваме... И изведнъж той/тя изчезва, не отговаря, даже не отваря съобщенията... Гадно е, но не означава, че всеки един ще се държи по този начин. Заслужава ли си да се самонаказваме с изолация заради това, че някой ни е отхвърлил?

И така... докъде стигнахме?

Харесваме се, имаме съвпадение – да речем след онлайн Бързи срещи. Кой на кого ще се обади? Кога ще се обади? Колко да чакам, за да се обадя? Ден, два, а може би повече?

"Случва се, когато получат резултатите си след събитие, хората да изчакват твърде дълго, преди да се свържат и да се уговорят за следваща среща. Говорим за период от няколко дни, дори за седмица. А колкото повече време минава след размяна на контактите, толкова повече пада мотивацията на хората да продължат с това запознанство. На нашите географски ширини културата ни е повлияна от патриархалния модел, защото все още е силно убеждението, че мъжете трябва да са по-активната страна в запознанствата", твърдят организаторите на повече от 800 събития за необвързани от ClubR.

12 ЗНАКА, ЧЕ НАИСТИНА СТЕ ГОТОВИ ЗА НОВА ВРЪЗКА

Каквито и причини да има забавянето на първия контакт, това води само до едно – отсрещният човек тълкува това като липса на достатъчен интерес.

Тръпнем в очакване за това съобщение или позвъняване. И колкото по-голямо забавяне има, толкова по-слабо става желанието и вълнението около тази комуникация. Народът е казал "Кой превари, той завари". Това е валидно в много голяма степен при срещите с потенциални партньори. Защото ако един човек има няколко възможности да излезе на среща, ще избере да излезе с този, който изглежда най-мотивиран. Бавенето и отлагането никога не са били приятел на човека, който знае какво иска и е мотивиран да го постигне.

Мотивацията е важна в личните отношения. Ако търсите свалка за една вечер – добре. В този случай не е важно какво точно правим и как го правим. Но ако се стремим да срещнем стойностен човек, с когото да градим общо бъдеще – трябва да сме готови да направим съответните крачки.

Първият контакт е от съществена важност. Ако харесвате някого достатъчно силно, захвърлете предразсъдъците и действайте. Отърсете се от страховете си, отдайте нужното внимание, покажете, че човекът отсреща ви е важен и би могъл да бъде значима част от живота ви. Не отлагайте. Не се колебайте. Ако не се получи? Ами търсенето продължава. Всяка рационална причина да не вземете телефона и да напишете съобщение/да се обадите е замаскирана емоционална преграда. Няма сила, която да ме убеди, че ви липсват една или пет минути да се свържете с човека, към когото имате интерес.

Действайте! Сега! Животът е твърде кратък, за да отлагате хубавите моменти.

 

Автор: Любомира Денева (ClubR)

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама