10 знака, че трябва да излезете в отпуск


10 знака, че трябва да излезете в отпуск
Снимка: Thinkstock/Guliver

Напоследък все по-често ви казват, че изглеждате изнервен и стресиран? Може би е дошло времето да се възползвате от годишната си отпуска. Сайтът health.com разкрива кои са 10-те признака, по които можете да познаете дали имате спешна нужда от почивка:

1. Смущения в съня. Ако спите повече от обикновено или пък по-малко, ако не можете да заспите в продължение на часове или не успявате да се събудите много дълго, експертите казват, че сте в състояние на тежка емоционална беда. В случай, че проблемите със съня ви мъчат повече от два пъти седмично в последния месец и половина, по-добре да се консултирате с лекар или психолог.

2. Драстична промяна на теглото. Резки промени в режима на хранене заради липса на апетит или прекален глад.

3. Неочаквани физически симптоми. Чрез тях тялото алармира, че го тероризирате твърде много. Към този вид сигнали спадат главоболие, къркорене на стомаха, диария, запек, хронична болка, особено в гърба.

4. Трудно контролиране на емоциите. Става дума за зачестяващите избухвания, провокирани от децата, колегите, приятелите, случайни хора в социалната среда като продавачи и други, които ви обслужват. Причината е прекомерен стрес или по-лошо – поява и задълбочаване на някакъв психически проблем.

5. Натрапчиво/обсебващо поведение. Миете ли ръцете си, защото наистина трябва или го правите, заради натрапчиво, маниакално чувство, че не са чисти? Изпитвате ли постоянен дискомфорт по този въпрос, който ви преследва и за който се сещате по няколко пъти всеки ден? Това неимоверно натоварва.

 

6. Хронично изтощение, преумора, липса на енергия.

7. Проблеми с паметта. Може да се дължи на различни фактори като хормонален дисбаланс, недоспиване, скорошно травматично събитие, твърде голям натиск, свързан с работен проблем.

8. Избягване на социалната активност. Липса на желание за контакт с приятелите, стремеж да напуснете офиса точно в края на работното време.

9. Липса на удоволствие от секса. Недостиг на страст и желание.

10. Резки смени в настроението и необичайно за собствения ви характер поведение, забелязани от повече от един човек.ю

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама