4 съвета при започване на нова работа


4 съвета при започване на нова работа
Снимка: iStock/Guliver

Настъпването на голяма промяна в живота обикновено ни кара да се чувстваме притеснени и несигурни. А малко неща са по-притеснителни от първите дни на нова работа. През тях искате да се покажете като професионалист, да впечатлите началника и да се сприятелите с колегите си. За редуцирането на стреса от новото място ще ви помогнат тези 4 неща.

Променете гардероба си

Ако в компанията има дрескод, задължително го спазвайте. Дори и да няма официален такъв, огледайте се наоколо – ако колегите ви се обличат по-строго или по-небрежно от вас самите, постарайте се да се впишете в стила им. Купете си няколко нови дрехи, с които се чувствате добре. Това ще се отрази положително на самочувствието ви.

Научете фирмените правила

Всяко работно място има своите атмосфера и култура. Вие сте новакът и трябва бързо да свикнете с тях. Запознайте се подробно със сайта на компанията, задавайте въпроси на колегите и шефовете си, разучете фирмените политики. Ще се случи постепенно, но е важно да започнете още от първия ден.

Станете експерт в езика на тялото

Искате да създадете впечатление на уверен служител и симпатичен колега, нали? Езикът на тялото може да ви помогне за това. Овладейте и практикувайте как да се движите, седите, жестикулирате, излъчвайки самочувствие. Избягвайте бързи, нервни движения, говорете бавно и достатъчно високо, за да ви чуват. След месец-два ще бъдете истински специалисти.

Направете си служебен дневник

Не, нямаме предвид да си отбелязвате всичко, което се случва в офиса. Записвайте си задачите, сроковете, прогреса, стъпките за изпълнение на дадено задължение. Така ще станете по-организирани и продуктивни. А и ще имате писмено доказателство за процеса си на работа, ако някой реши да си измие ръцете с вас за забавяне или друг проблем.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама