6 финансови принципа, които ви пречат да забогатеете


6 финансови принципа, които ви пречат да забогатеете
Снимка: iStock

Не става дума само за термоса за кафе или текстилната торбичка за пазар, които ще ви спестят малко пари. За да забогатеете истински, имате нужда от хладен ум и ясно съзнание как и кога да харчите „на широко”, въпреки че причината може да е разумна на пръв поглед. Ето кои са някои от най-често срещаните принципи, закодирани в съзнанието ни, които ни пречат да се развиваме финансово.

1. "Имам право да се поглезя."

Понякога се утешаваме, казвайки: „Това беше труден период и мога да се поглезя с нещо хубаво.“ Тези разходи са оправдани само когато имате достатъчно пари за въпросното „глезене” и когато не изхарчите всичко наведнъж. Освен това, не е разумно да правите тези покупки с кредитна карта.

Разбира се, че трябва да правим неща, които ни правят щастливи, но трябва и да мислим дали допълнителните разходи ще ни донесат това щастие. Нещо повече, това може да причини куп други проблеми като допълнителни притеснения, че вашата заплата няма да е достатъчна, за да покрие разходите за месеца.

5 ФРАЗИ, КОИТО ПРЕЧАТ НА УСПЕХА ВИ

2. „Веднъж се жениш, изтегли кредит.“

Фразата „Сватбата е веднъж в живота“ звучи като магическо заклинание и хората са готови да вземат пари назаем за този повод, без дори да се замислят колко неразумно е това. Сватбата не е нещо, което ще ви донесе повече пари и няма гаранция, че дори ще се изплати. Заемът ще остане при вас и ще започнете живота си с ненужни дългове, за което определено не мечтаят влюбените младоженци.

3. „Работя толкова много, мога да си го позволя.“

Няма нужда да работите по 12 часа на ден, за да печелите добри пари - всичко, което трябва да направите, е да усвоите до съвършенство умения. Когато работите по цял ден, може да се почувствате така, сякаш живеете живота си в колело на хамстер. И наистина нямате време да мислите как да разнообразите живота си, да не говорим за други нужди и хобита.

Когато човек се научи да превключва между работа и хоби и изгради своята система малко по-различно, той ще може да изпълнява задълженията си, без да вреди на качеството си на живот.

4. „Живея само веднъж, така че ще харча колкото си искам.“

Тези думи често се казват от хората, преди да похарчат цялата си заплата. В това има доза истина: Наистина не знаем какво ни очаква утре и спестяването на пари понякога се усеща безсмислено. Но ако се замислите, повечето неща са непредсказуеми, а мнозина от нас искат да живеят дълъг и щастлив живот, за който ни трябват пари. Ето защо си струва да започнете да се грижите за далечното бъдеще възможно най-рано.

5. „Това е специален повод, няма да пестя от него.“

Събития, които неизбежно водят до харчене, се случват от време на време. Но ситуациите са различни и трябва да можете да различавате кога разходите са наистина необходими и кога трябва да успокоите разточителството си. В този списък с неотложни неща, които изискват внимание и средства трябва да включите болести, загуба на работа, повреда на домакински уреди или спешна нужда от закупуване на обувки. Във всички останали случаи трябва да кажете „не“, защото покупката на много скъп чифт обувки или рокля, която ще се носи само веднъж, е безсмислена загуба на пари.

6. „Получих тези пари лесно, ще ги похарча лесно.“

Грешка е да харчите пари, които сте изкарали (или спечелили) лесно. В този случай е по-добре да помислите предварително. Между другото, този тип мислене е причината, поради която повечето хора, които наследяват големи суми или печелят от лотарията, изхарчват парите си много бързо и скоро се връщат към скромния си начин на живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама