6 остарели парични навика, от които да се откажете


6 остарели парични навика, от които да се откажете
Снимка: iStock/Guliver

Не е нужно да сте експерти по икономика, за да сте наясно, че трябва да се отнасяте внимателно с вашите финанси. Дори ако спестяванията ви се съхраняват в стара касичка и не купувате акции на водещи компании, има някои неща, свързани с парите, които са общовалидни за всеки работещ човек. Ето защо е време да се отървете от някои стереотипи, които са адски остарели и абсолютно непрактични.

1. Живеете на принципа „поне мястото е мое“

Да живеете на тясно, в непрактичен апартамент, който дори не харесвате, просто защото си е ваш по нотариален акт, няма никаква стойност. Притежаването на собствен имот отдавна не е толкова важно, колкото да сте мобилни и да ви е комфортно. И в този смисъл, няма нищо лошо в това да давате под наем вашия апартамент, за да живеете в друг, който е по ваш вкус.

2. Не харчите за себе си

Колкото повече човек се ограничава, толкова повече му се иска да прекрачи изкуствено създадените ограничения. Ето защо прекомерната пестеливост в крайна сметка може да доведе до импулсивни покупки, за които по-късно ще съжалявате. Дори да не разполагате с кой знае какви финанси, не се лишавайте от малки радости като закупуване на вкусна храна, цветя или червило. Не всичко трябва да се свежда до това какви полезни неща можете да купите с тези пари.

7 ПАРИЧНИ ГРЕШКИ, КОИТО ВСИЧКИ ДОПУСКАТ ПРЕЗ МЛАДОСТТА СИ

3. Не спестявате пари за почивка

Днешният забързан начин на живот изисква качествена почивка като необходимо условие за продуктивна работа. Ето защо мисленето за екзотична ваканция като някакъв лукс вече е остаряло. Ако спестявате всеки месец по малко, ще можете веднъж годишно да си позволите 10-дневна почивка в чужбина.

4. Нямате депозитна сметка

Традицията за спестяване на пари винаги я е имало и ще я има. Но ако размерът на спестяванията ви си остава същият, няма много смисъл от това. Днес банките предлагат многобройни депозити, където можете да спечелите от доходоносни лихви, а ако сте по-находчиви можете да инвестирате в акции.

5. Не се оглеждате за по-добра работа

Изпробването на различни кариерни пътища, докато не откриете това, което наистина ви харесва, изобщо не е нещо срамно. Но липсата на кариерно израстване е доста голяма причина да се замислите за по-добра работа, дори ако имате задоволителни доходи.

6. Живеете на заеми и кредити

Корените на този финансов навик отиват направо в психологията. Ако искате да си купите скъпа чанта, но не можете да си я позволите, не звънете веднага на приятелка за заем, а по-добре спестете пари и си я купете другия месец.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама