8 успешни жени стимулират повече млади дами да изберат техническа специалност


8 успешни жени стимулират повече млади дами да изберат техническа специалност

Отдавна успехът на жените в кариерата не е изненада за никого. Откакто те се пребориха за равни права с мъжете, доказаха, че и те могат да се справят с голяма част от „мъжките задължения“. Факт, обаче е, че все още има професионални сфери, в които жените са кът. И въпреки всичко, днес светът познава много известни и успели жени, било то в науката, политиката, бизнеса. Пътят на повечето от тях към върха е изключително вдъхновяващ. Със своята 70-годишна история Технически университет - София също може да се похвали с дами за пример. Именно 8 такива представителки на нежния пол бяха главната причина днес (07.03.2016г.), в навечерието на най-женския празник в календара – 8 март – Международния ден на жената на ООН да бъдат главни действащи лица в среща дискусията -. „8 успешни Алумни дами на ТУ - София”.

Събитието бе организирано от Центъра на възпитаниците – Алумни и се проведе в конферентната зала на Библиотечно-информационния център на университетът.

Предпразничната дамска инициатива в ТУ имаше за цел да продължи идеята от Първата тържествена Алумни среща на ректорското ръководство с успешни възпитаници на ВУЗ-ът за обмяна на идеи за бъдещо сътрудничество. Също така, да се повиши информираността сред младото поколение жени, затова колко смислена, полезна и вълнуваща може да бъде работата в областта на техническите (инженерни) науки и технологичните компании, както и да се стимулират повече млади дами да изберат техническа специалност в университета ни, ако им предстои кандидатстване.

По тези теми беседваха 8 скъпи гостенки, участници в дискусията- инж. Ваня Кънева –директор „Човешки ресурси” на ЧЕЗ България ЕАД и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, Цветослава Кьосева – вицепрезидент „Бизнес развитие” на „Методия” АД, инж. Десислава Алексиева – мениджър „Меркетинг и продажби” в ТЕХЕМ ЕООД, Емилия Лазарова –директор на Втора Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” гр. София, инж. Весела Калъчева – изпълнителен директор на БАИТ, инж. Галина Тошева - управляващ съдружник в 3Би Адвайзъри ООД, инж. Маноела Георгиева - управляващ съдружник в АТМ Консултинг партнърс ООД, Елена Урумова – собственик и управител на модна марка „Lena - Lena”.

Празничната среща бе реверанс към тях и техният успех в професионален план, повод за гордост и престиж за техническата „Алма Матер”. Тя премина с изключителен успех. На нея присъстваха много студенти от различни специалности в университета.

Специални гости на събитието бяха ректора на ТУ – София – проф. дтн инж. Георги Михов, зам. ректорите по Учебна дейност и акредитация – проф. д-р инж. Любомир Димитров, по Академичен състав и координация – проф. дтн инж. Ради Романски, по Научната и приложна дейност – проф. д-р инж. Иван Кралов, председателя на Алумни съвета на ТУ - София и директор на дирекция „Информация и връзки с обществеността” - проф. д-р инж. Валери Младенов, директора на дирекция „Международна дейност” – проф. дтн. инж. Иван Ячев, както и доц. д-р Йорданка Чобанова - съветник по европейските въпроси на президента на РБ, г-н Росен Плевнелиев. Доц. Чобанова е и преподавател във Факултета по английско инженерно обучение на ТУ – София.

Официален партньор на събитието бе Български фонд за жените. Медийни партньори, подкрепили тази инициатива, са iWoman.bg, в. „АзБуки” и в. "Технически авангард”.

Център на възпитаниците на ТУ – София (Алумни) е създаден през 2013 г., с цел да поддържа жива връзката между образователната институция и нейните успешни възпитаници. Голяма част от университетите в Западна Европа и САЩ, където Aлумни клубната традиция е изключително развита от години, изграждат трайни връзки със своите възпитаници не само по време на обучението им, а и след това. Традиция е всеки месец да се провеждат срещи между вече завършили студенти, да участват в инициативи на университета, след като вече са направили кариера, или просто да поддържат контакти с преподаватели и настоящи студенти. Това помага за изграждане и утвърждаване на връзката между науката и практиката, между бизнеса и университета. Алумни организациите са едно от най-успешните средства за представяне на дейността и постиженията на висшите училища. Затова и Алумни центъра на ТУ са възприели като лична мисия утвърждаването си като един от водещите Aлумни организации в академичната карта на България. А днешното събитие е крачка напред в това начинание, изцяло по тяхна идея и инициатива.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама