Топ предизвикателства за правене на бизнес в България


Топ предизвикателства за правене на бизнес в България
Снимка: Pexels

Отказ от отговорност: Тази статия е била точна към момента на публикуване. За да получите най-актуалната информация, моля, свържете се с нашите местни експерти.

България има най-благоприятния данъчен режим в Европа и ниски разходи за правене на бизнес, но навигирането в местната корпоративна среда може да бъде трудно без помощ на местно ниво.

Въпреки че България не е част от Еврозоната, тя е член на Европейския съюз (ЕС) и нейната валута (левът) е свързана с еврото. Има вторият най-нисък държавен дълг в ЕС и един от най-ниските бюджетни дефицити, което я прави една от най-стабилните държави, в които може да се развива бизнес.

Разположена в сърцето на Балканите, България е стратегически логистичен център. С четири основни летища (София, Пловдив, Бургас и Варна) и две основни морски пристанища (Варна и Бургас), страната има бърз достъп до огромни потребителски пазари. Нещо повече, разходите за използване на България като стратегически център са много ниски и има няколко предложения за освобождаване от данъци, които призовават предприятията да инвестират в страната. Корпоративната данъчна ставка от 10% и данъкът върху доходите на физическите лица от 10% подчертават конкурентоспособността на страната до европейските си съседи, а цената на труда и благоприятните наеми на офиси добавят към нейната привлекателност.

Въпреки това Световната банка и Международната финансова корпорация (МФК) класират България на 66-то място в света по лекота на правене на бизнес, поради което е от решаващо значение да се окаже местна помощ при създаването на чуждестранно предприятие.

Стартиране на бизнес

Отнема почти три седмици за започване на бизнес в България, като повечето време е необходимо за регистрация в Търговския регистър в Агенцията по вписванията и подаване на документи за ДДС. Депозитът трябва да бъде изплатен в пълен размер на българска банка, като същевременно трябва да бъдат попълнени и учредителните документи.

Справяне с решенията за строеж

Строителната работа е най-трудният елемент от това да се създаде“юридическо лице” в България. Справянето с разрешенията може да отнеме повече от 100 дни за разпределяне и изисква пресяване през 21 процедури, включително кореспонденция с главния архитект на общината, властимащите по отношение наводоснабдяване, телекомуникационния доставчик, противопожарната служба и много други междуправителствени отдели.

Получаване на електричество

Получаването на електроенергия е сложен и труден процес, който изисква дългосрочна комуникация с “ЧЕЗ Електро България”. След приключване на строителните работи, предприятията трябва да получат бележка от разпределението и да сключат договор с доставчика на електроенергия, преди да получат инсталация на електромери и поток на електроенергия.

Регистриране на собственост

Регистрацията на имот отнема малко повече от две седмици. Скицата на имота трябва да бъде изготвена от общината и да бъде направена данъчна оценка на имота. За продавача и купувача трябва да бъде издаден сертификат за добро състояние и да бъде взет сертификат от регистъра за недвижимите имоти преди данъкът да бъде платен, а окончателната регистрация завършена.

Получаване на кредит и защита на инвеститори

Налице е добро покритие на обществения регистър, индекс на кредитната информация и индекс на законните права в България, което прави относително лесно получаването на кредит. Благодарение на силната регулация, защитата на инвеститорите също е добра.

Плащане на данъци

Отнема огромните 454 часа за извършване на данъчни плащания, които в голяма степен се изразходват за социални осигуровки и ДДС. Въпреки огромната си конкурентоспособност по отношение на фискалната си политика, България със сигурност кара фирмите да работят усилено, за да извлекат ползите от подобна система.

Търговия през границите

Търговията през границите е много продължителна задача, като отнема 21 дни за износ и 17 дни за внос. Също така, това е доста скъпо удоволствие, което не е характерно за България.

Изпълнение на договори

Отнема 564 дни за изпълнение на договор, което е далеч повече от средното време в Източна Европа и Централна Азия. Има 39 процедури, които да бъдат завършени по време на процеса, което вероятно ще бъде причина за неговия дълъг живот.

Разрешаване на несъстоятелност

Разрешаването на несъстоятелност отнема средно 3,3 години, което е почти двойно повече от средното време, необходимо за това в друга част на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие). Процентът на възстановяване е наполовина по-висок от средният за света.

Култура

Корупцията все още е преобладаваща в българската бизнес среда и честната игра се превръща в конкурентен недостатък за някои инвеститори, които отказват да дават подкупи. Освен това, налице са застаряващо население и липса на покупателна способност сред потребителите, което прави бизнесът предизвикателен.

TMF Group

Разполагаме с познания на местно ниво, за да Ви помогнем с навигирането в тези минни полета. Независимо дали искате да се установите в България или просто искате да постигнете естествено течение на операциите в България, свържете се с нас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама